Många är för nya E22

Vägverkets arbete med en utvidgning av riksväg E22 genom Skåne fortsätter. Avsikten är att vägen ska bli säkrare och restiden kortare mellan Malmö och Kristianstad. Förslag på delvis ny sträckning mellan Hörby och Bromölla har mött många starka reaktioner. Kristianstadsbladets Temoundersökning visar att en övervägande del Kristianstadsborna vill se en fyrfilig motorväg genom nordöstra Skåne. Mest positiv är en medelålders manlig moderat väljare.
Kristianstad • Publicerad 24 januari 2001

Vägverket arbetar med olika alternativ för att göra E22 till en fyrfilig motorväg genom nordöstra Skåne. Ett projekt som har lett till en miljöstrid bland annat på grund av förslag om en ny sträckning vid Linderöd och Tollarp. Kristianstadsbladet gav Temo i uppdrag att undersöka hur intresserade Kristianstadsborna är av en utbyggnad av E22:an. Hela sju av tio, 66 procent, av de 500 som svarat vill ha en fyrfilig motorväg. Nästan tre av tio, eller 26 procent, är emot förslaget. Knappt en av tio, nio procent, svarar att de inte vet hur de ska ställa sig.

Undersökningen visar också att män generellt är mer positiva än kvinnor till en utbyggnad. 75 procent av männen ser gärna att E22:an blir fyrfilig motorväg, bland kvinnorna är 57 procent positiva till förslaget.

Det visar sig också att medelålders personer är mer intresserade av en motorvägsstandard än personer över 60 år. I åldern 45 till 59 vill 80 procent se en utbyggnad medan personer över 60 år som vill ha en utbyggnad stannar på 57 procent. Vad gäller partipolitiska skiljelinjer visar det sig kanske föga förvånande att moderater är de största förespråkarna. Hela 81 procent av de moderata väljarna är för förslaget. Centerpartister och miljöpartister är mindre entusiastiska och stannar på 49 procent respektive 36 procent.

asa.pearce@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.