Annons

Många barn utan bilbälte

– Kunde varit bättre. Så kommenterar Björn Ekelund på Vägverket bilbälteskontrollen som NTF, genom Milnerskolans turistlinje, genomförde den 14 och 17 september i korsningen Västra Boulevarden– Södra Boulevarden i Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 25 september 2001

2693 fordon passerade och registrerades. 87,3 procent av bilförarna/passagerarna använde bilbälte. Statistiken visade också att 14 av 109 barn inte hade bilbälte på sig. – Och det är verkligen skrämmande. Det borde vara en självklarhet att de sitter fastspända under färd, säger Björn Ekelund, som arbetar vid avdelningen för trafiksäkerhet och miljö på Vägverket Region Skåne. – Konsekvenserna av en kollision blir avsevärt mycket värre när förare och passagerare inte använder säkerhetsbälte, säger han. Det är inte bara i Kristianstad som kontroll av bilbälten genomförts. I sex skånska kommuner, däribland Osby, har det förts statistik över hur bilförare och passagerare använder bilbälten. I Osby var bilbältesanvändningen bland förare 86,9 procent och bland passagerarna (vuxna 83,4 procent och barn 85,4 procent). – Skåne ligger lägre än riksgenomsnittet, betonar Björn Ekelund. Av en studie gjord av Vägverket framgår att av 586 omkomna personer i bilar i Skåne saknade nästan var fjärde bilbälte. Undersökningen gjordes mellan 1997 och juli 2000. – Bilbältet är oerhört viktigt, framförallt om bilen voltar. Vid voltningsolyckorna är det så mycket som 70 procent av de omkomna som inte har använt bilbälte, säger Fredrik Johnsson vid avdelningen för trafiksäkerhet och miljö på Vägverket Region Skåne. Varje år görs två mätningar av bilbältesanvändningen i Skåne av trafikpolisen. För att få en tydligare och statistiskt säkrare bild av hur många som använder bilbälte gör Vägverket ytterligare fyra. – Den nya framtagna statistiken visar ju att folk slarvar med att använda bilbälte. Man utsätter sig för stora risker och struntar i att det finns en bilbälteslag. När trafikpolisen jobbar på fältet får de uppleva många allvarliga saker. Härförleden hade vi kontroll vid en skola. Då upptäckte vi att ett barn satt i bilförarens knä och båda var obältade, säger Leif Nilsson, chef för trafikpolisen. Han fortsätter: – Vi skall skärpa kontrollen av bilbältesanvändningen vecka 39. Folk måste lära sig att de måste ta på sig bälte omedelbart när de satt sig i bilen. lars.astrom @kristianstadsbladet.se Dagens webbfråga @$:Händer det att du slarvar med att ta på dig bilbältet?

Av Lars Åström 044-18 55 53
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons