Många djurarter riskerar att försvinna i framtiden

Uttrar, kornsparvar och lökgrodor kan snart vara blotta minnen. Flera växter och djur i Skåne hotas om ingenting görs. Samtidigt blir allmänhetens kunskap om ämnet allt sämre. Nu satsar länsstyrelsen på en informationsfilm till skånska skolor.
Kristianstad • Publicerad 3 maj 2008

Nu satsar länsstyrelsen på en informationsfilm till skånska skolor. En 15 minuter lång naturfilm är en del av länsstyrelsens satsning på ökad kunskap om hotade arter i Skåne. Tanken med projektet är att filmen ska vara ett läromedel i skolan tillsammans med uppgifter och övningar. Den ska på ett pedagogiskt sätt visa på problemen med minskad biologisk mångfald.

- På ett seminarium konstaterades att naturen är så ute att den snart inte kan bli mer ute, säger Måns Bruun, koordinator på länsstyrelsen om projektet Åtgärdsprogram för hotade arter.

Cirka fem procent av landets djur, växter och svampar är så hotade att de löper risk att dö ut. Miljöförstöring och rationaliseringar inom bland annat jordbruk, skogsbruk och fiske tillsammans med igenväxning gör att arternas livsmiljöer påverkas allvarligt.

Sedan 2003 gör Naturvårdsverket och länsstyrelserna en storsatsning med åtgärdsprogram och förhoppningen är att man till 2015 ska minska antalet hotade arter med 30 procent. Men allmänheten känner inte till problemen och nu är Skåne först ut att testa informationsfilmer till skolbarn.

- Vi ska producera en naturfilm som tar sig igenom det skånska landskapet och visar exempel på djur, växter och svampar som är hotade och som vi arbetar med. Runt Kristianstad finns exempelvis flera typer av sandiga marker och rikkärr, säger Måns Bruun.

Filmen beräknas kosta runt 250 000 kronor och kommer produceras av naturfotograferna Patrik Olofsson från Yngsjö och Hans Berggren från Bromölla. Förhoppningen är att den ska vara klar inom ett år.

Kristoffer Örstadius
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.