Många illegala vapen är i omlopp

– Det är lätt att skaffa vapen idag. Inte minst via postorder både från Sverige och utlandet. Och folk slarvar med förvaringen. På många håll är det skrämmande hur det går till. Så säger Anders Björklund, intendent och tillståndsgivare vid polisen i Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 20 januari 2001
–Jag tror att folk är rädda i många situationer. Många äldre ensamboende som bor avskilt har ofta en bössa under sängen och kommer någon för att göra inbrott så tar man till vapen för att försvara sig, säger Anders Björklund.
–Jag tror att folk är rädda i många situationer. Många äldre ensamboende som bor avskilt har ofta en bössa under sängen och kommer någon för att göra inbrott så tar man till vapen för att försvara sig, säger Anders Björklund.Foto: 
Gott om vapen. Vapen i massor förvaras i polisens källare. Bilder: PETER ÅKLUNDH
Gott om vapen. Vapen i massor förvaras i polisens källare. Bilder: PETER ÅKLUNDHFoto: 

Förra året stals 1017 vapen i Sverige, vapen som fanns i militära förråd, hos hemvärnsmän, jägare, skytteklubbar och vapenhandlare.

Under tiden 1990-2000 stals eller försvann 14760 vapen i Sverige. Av dem har drygt 12000 inte hittats och polisen är övertygad om att de finns i kriminella kretsar. Nordöstra Skåne har varit förskonat från stora vapenstölder. Blott enstaka vapen har försvunnit vid inbrott. En del vapen har påträffats, några är fortfarande på villovägar.

–Det finns 740000 vapeninnehavare i Sverige som har 1,9 miljoner vapen och ovanpå det finns de farliga hemvärnsvapnen.

–Problemet med hemvärnsvapen är minst lika stort som de civila vapnen. Även om militären skärpt bestämmelserna för förvaring av vapen så är det mycket som återstår att göra. Vid de så kallade häftiga rånen där man gjort bankrån och skjutit ihjäl poliser har tunga automatvapen använts. De är stulna från militären eller på annat sätt åtkomna, säger Anders Björklund.

Vad som oroar honom mycket är de illegala vapen som kommer in i landet från länderna kring Baltikum. –De är mycket farliga och lätta att komma över, säger han.

Det är ofta polisen ingriper mot personer som man anser olämpliga att inneha vapen.

I nordöstra Skåne finns cirka 20000 licenshavare, många av dem har haft licens i 10-20 år.

–Många av dem borde inte ha det på grund av ohälsa. Folk drabbas ju inte sällan av vid tilltagande ålder av demens eller annan psykisk ohälsa, förklarar Anders Björklund. Och han dundrar mot läkarkåren och Socialstyrelsen.

–Förr skulle läkare som vårdar patienter med psykiska besvär anmäla till polisen om läkaren bedömde patienten som olämplig vapeninnehavare. Lagen skärptes 1 juli i fjol till att alla läkare som arbetade inom psykiatrin skulle anmäla. Och Socialstyrelsen, som är den myndighet som skall utarbeta föreskrifter om hur anmälan skall gå till, där har man återkallat föreskrifterna i väntan på en ny vapenförorening.

–De struntar i det. Vi har fått in enda anmälan om olämplig vapeninnehavare efter lagändringen och det är helt sanslöst, säger Anders Björklund. Just nu har man mellan 75 och 100 omhändertagna vapen förvarade i ett förråd i polishuset.

–Det handlar om olika slags skjutvapen där vapet missbrukats eller där innehavaren riskerar få sitt tillstånd indraget. Mest handlar det om målriktade vapen.

Om det är okunskap eller nonchalans som gör att vapeninnehavarna struntar i förvara dem på rätt sätt vill Anders Björklund inte gå in på.

Lagen säger att när skjutvapen inte brukas, skall de förvaras i säkerhetsskåp eller i något annat lika säkert förvaringsutrymme. Det gäller också ammunition.

–För en tid hittade vi ammunition som fyllde en hel pall hemma hos en person. Han hade inget tillstånd, avslöjar Anders Björklund.

lars.astrom

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.