Annons

Många klappade katt på marknad

Solen sken över Degeberga då andra dagen för marknaden tog sin början. Försäljningsstånden var som vanligt fyllda med olika saker och ett av de största dragplåstren var en kattklappning med välgörande ändamål.
Kristianstad • Publicerad 14 juli 2013
Foto: Tommy Svensson
Monica Jönsson vid Kattkommando Syd visar stolt upp katten Smurfen. Smurfen låg i en korg och besökare fick klappa honom mot betalning av en krona per person. I fredags drog kattklappningen in 2 000 kronor.
Monica Jönsson vid Kattkommando Syd visar stolt upp katten Smurfen. Smurfen låg i en korg och besökare fick klappa honom mot betalning av en krona per person. I fredags drog kattklappningen in 2 000 kronor.Foto: 

Vinden blåste friskt genom marknadsstånden när Degeberga marknad gick in på sin andra dag i söndags. Härads hembygdspark var, trots datumskrocken med Ronneby marknad, välbesökt och besökare från hela Skåne var på plats.

Att som försäljare få tag på en försäljningsplats är inte helt enkelt. Efterfrågan på en marknadsplats är stor och sedan april var platserna bokade. En av de tillresta försäljarna var veteranen Stig Persson, 61, från Motala. Numera säljer han mest borstar och han snittar uppemot 50 marknader om året.

Annons

- Det viktigaste av allt är att sälja varor av god kvalitet. Hela grejen bygger på ömsesidig ärlighet. Jag har gjort detta i 30 år så jag vet hur det går till.

Lika mycket som erfarenheten varierade så varierade även utbudet av produkter. Pino Arnese, delägare i företaget Fint som snus, hade åkt från Stockholm för att sälja och marknadsföra sitt företags snus. Receptet är Bengt Sändhs originalrecept och Pino anser att deras produkt är ett substitut till det statliga tobaksmonopolet.

- Vi frambringar vår tobak på ett helt annorlunda sätt än vad de stora leverantörerna gör. Resultatet av det är att vårt snus säljs till en tredjedel av det normala snuspriset.

I de stora snusdosorna ryms 500 prillor och enligt Pino kan en enda prilla räcka i cirka sju timmar.

Långt ifrån snusmarknadsdiskussioner stod elvaåriga Martin Persson från Degeberga och sålde egengjorda mössor. Mössorna hade han sytt själv i sin mors sycafé på en overlock symaskin.

- Jag säljer mössor nu på marknaden för att jag vill tjäna lite extra pengar. Jag har sytt ett 60-tal mössor och målet är att jag ska ha råd att köpa en systemkamera, förklarade Martin då han leende sålde ännu en mössa.

För att kunna möjliggöra festivalen är det ideella arbetet bärande. Hembygdsföreningen är arrangör för festivalen och från dem arbetade ett 30-tal medlemmar för att få arrangemanget att rulla.

Ett av de största dragplåstren för marknaden var Kattkommando Syds helt nya inslag att få chansen att klappa en katt - för avgiften av en krona.

- Alla intäkter vi får in ifrån vår försäljning går oavkortat till veterinärkliniker för omvårdnaden av katter i Skåne. Under fredagen här på marknaden drog vår kattklappning in 2 000 kronor, sa Monica Gustafsson vid Kattkommando Syd.

Klappkatten, med namnet Smurfen, har under den senaste tidens marknader stått för över hälften av inkomsterna för den voluntärt arbetande organisationen. Guldgruvan Smurfen låg tryggt i sin korg under tiden som besökare gladeligen betalade för att få klappa honom.

Besöksantalet under Degeberga marknad toppade sedvanligt vid eftermiddagen. Uppskattningsvis besökte mellan fem- och tiotusen personer marknaden under fredagen, respektive lördagen.

Maria Sällberg
Leo Pettersson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons