Många olyckor i snökaoset

Väglaget är just nu mycket besvärligt i hela Skåne. Under onsdagen inträffade ett flertal olyckor, och flera totalstopp i trafiken.
Kristianstad • Publicerad 29 januari 2014
Köerna ringlade kilometerlånga på E22 i östgående riktning utanför Gualöv under onsdagseftermiddagen.
Köerna ringlade kilometerlånga på E22 i östgående riktning utanför Gualöv under onsdagseftermiddagen.Foto: 

- Kombinationen av ett intensivt snöfall och blåst har gjort väglaget mycketbesvärligt. Det har stått still långa tider på flera vägar i nordöstra Skåne under dagen, konstaterar Annika Canaki, enhetschef för underhåll syd på Trafikverket.

Och snökaoset väntas fortsätta:

– I varje fall under torsdagen, även in på fredagen, så ska det snöa och blåsa. Vi kan inte mycket mer än sätta in ordnarie resurser på att försöka hålla vägarna öppna, med största prioritet på de stora vägarna, säger Canaki.

Olyckorna i Kristianstadstrakten under onsdagen var många:

13.39: En trafikolycka inträffade i östergående riktning på E22 i höjd med Gualöv där en personbil kolliderade med en lastbil. Olyckan orsakade stopp i trafiken i östergående riktning, och köerna blev snabbt kilometerlånga. Stoppet väntas pågå till klockan 15.00.

En avåkning på väg 118 i höjd med Viby orsakade stopp för trafiken i riktning mot Åhus. En lastbil körde av vägen strax före lunch, och vid bärgningsarbetet blockerades vägen helt för trafiken i ena filen. Samtidigt har ett fordonshaveri inträffat på samma väg, vilket lett till att väg 118 nu är avstängd i båda riktningar, och trafiken får ledas om. Vägen är generellt mycket svårframkomlig med mycket snödrev.

Vid Nöbbelöv inträffade en singelolycka med en lastbil under onsdagsförmiddagen. Lastbilen körde av vägen precis söder om avfarten mot Ystad på E22. Under räddningarbetet blockerades filen i södergående riktning totalt, vilket skapade kilometerlånga köer på E22. Under onsdagseftermiddagen leddes trafiken om via småvägar.

Väster om Åhus på väg 1648 mellan Hovby och Hornagården körde en lastbil i diket strax efter klockan 7. Det rapporteras om kraftiga snödrev på vägen.

På E22 söder om Kristianstad inträffade strax därefter en singelolycka vid Skepparlöv då en lastbil körde i diket. Det är stora störningar i trafiken i framför allt södergående körfält.

På väg 19 vid Karpalund körde en lastbil in i ett sidoräcke vid 10.30-tiden, med följden att bilen började läcka diesel. Räddningstjänsten fick rycka ut för att sanera på platsen.

Avåkningar inträffade också på väg 19 vid Knislinge, på väg 116 vid Näsum samt centralt i Kristianstad på Nya Boulevarden.

På E22 har en lastbil kört av vägen mellan Sölvesborg och Ysane och vägen har därför stängts av i båda färdriktningar. På E6 vid trafikplats Landskrona norra och Rydebäck är ett körfält avstängt i norrgående färdriktning på grund av att en personbil brinner. Trafikverket råder bilister att hålla sig borta från småvägarna, de är svårframkomliga på grund av vädret.

Cecilia Isberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.