Många rådjurskid dör i slåttern

Räven tar många rådjurskid. Men en av de största dödsorsakerna hos rådjur är jägare. Det berättade Anders Jarnemo på Skånska Jägareförbundets årsmöte.
Kristianstad • Publicerad 16 mars 2008

Anders Jarnemo från Kristianstad har i många år studerat rådjur och deras tillväxt och kopplat ihop det med rävstammen. Slutsatserna har blivit att ju fler rävar, desto färre rådjur, och vice versa.

- Hälften av rådjurskiden dör under första sommaren. Av denna andel tar räven 88 procent, säger Jarnemo.

Ytterligare sju procent dör av svält eller nedkylning, och fem procent har de sett dör vid slåtter.

- Men det är ingen sann siffra, för vi flyttade många kid innan slåttern när vi gjorde undersökningen. Vi hade inte hjärta att stå och se på. Hans uppskattning är att i nuläget dör 25 procent av kiden på grund av slåtter.

- Där är vi uppe på en nivå som påverkar rådjursstammen, och även er jägare, om vad man kan ta ut.

Med enkla metoder går det dock att undvika. Jarnemo visade exempel på enkla skrämmor, en per hektar, som på två dygn fått iväg 21 av 22 kid inom ett område.

- Det är en enkel och billig metod, vars nackdel är att de inte kan sitta uppe hela tiden, då vänjer de sig.

- Men jag kan bli irriterad på jägare som sitter hemma vid köksbordet och snackar om rovdjuren och hur mycket de tar, sedan bryr de sig inte om annat som är i samma paritet. Som slåttern.

Jarnemo undersökte radiomärkta kid under flera års tid, och fann också att av de som dukade under för räven, var de flesta, 85 procent, under en månad gamla. Två procent var upp till två månader. - Klarar de sig första månaden har de goda chanser att klara sig sedan också.

Han tog också upp hur rävarna hittar till kiden - eftersom de knappt luktar, och ligger väl gömda.

- Vi såg hur räven la sig på strategiska observationspunkter, och kunde hålla flera getter under uppsikt. Det farligaste är när geten visar sig med kid, då blir de upptäckta.

När geten sedan går iväg smyger räven fram, rakt på legan och bytet.

- Intressant är att den metod vi valde att använda för att kunna hitta kiden verkar vara exakt samma metod som räven använder sig av. Jarnemo visade också en diabild med en ståtlig getabok. I siktet.

- Här den viktigaste dödsorsaken bland många rådjur. Bock på lock.

- Det är lite märkligt att jägare talar om rovdjur, vilt och trafik, men sällan om jakt, som dödsorsak.

Han tror att i många jaktmarker har jägarna vant sig vid en stor avskjutning när rävstammen varit nere.

- Sedan har man inte tänkt på att räven har kommit åter, kalla vintrar och så vidare. Det gjorde att man ökade på nedgången i rådjursstammen.

- Därför är det viktigt att man frågar sig hur man ska göra när man bestämmer sig för hur många rådjur man ska skjuta på marken. Jägarkåren bör rannsaka sig själv, fråga vad vi själva orsakar med vår jakt, och se hur mycket som produceras på marken och om uttaget är rätt, avslutade Jarnemo och fick en lång applåd.

Clifford Johansen

044-18 56 40

clifford.johansen@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.