Många svalkade sig i havet

Äntligen! På tisdagen kom sommaren till Åhus och badstranden såg ut precis som i turistbroschyren. Redan tidigt på morgonen anade man vad dagen skulle komma att innebära av sol och bad.
Kristianstad • Publicerad 10 juli 2002
Strand 3 Sommaren kom till Åhus stränder i går och med den alla sol-och baddyrkare som fått vänta länge på strandlivet.
Strand 3 Sommaren kom till Åhus stränder i går och med den alla sol-och baddyrkare som fått vänta länge på strandlivet.Foto: 
Emeli och Elin Bolmgren vågade sig på ett dopp medan Simon Nilsson tog det försiktigare men undgick ändå inte kontakt med saltstänk. Bilder: PIERRE ALEXANDERSSON
Emeli och Elin Bolmgren vågade sig på ett dopp medan Simon Nilsson tog det försiktigare men undgick ändå inte kontakt med saltstänk. Bilder: PIERRE ALEXANDERSSONFoto: 
Madeleine Lübeck och Caroline Eklund från Åhus badar mer än gärna. De tog säsongens första bad redan i maj.
Madeleine Lübeck och Caroline Eklund från Åhus badar mer än gärna. De tog säsongens första bad redan i maj.Foto: 

På vandrarhemmets gård frukosterade gästerna till de första varma solstrålarna och nere i gästhamnen gladde seglarna sig åt en dag till havs utan väta ovanifrån. Utanför bageriet ringlade kön lång av alla som skulle förse sig med bröd till strandmackorna , endast slagen av köerna till byns glasskiosker. Parkeringsplatserna nere vid havet levde upp till sitt fullpackade rykte. Och med saltvatten och sand i sandalerna gick det inte längre att hålla den riktiga sommarkänslan borta. Temperaturen steg till 26 grader, den ostsydostliga vinden såg till att behålla det varma ytvattnet vid stränderna. Om man nu kan säga att 16 grader är varmt. Det var morgontempen på badvattnet vid Åhusbryggan. Inte svårt att förstå att många badsugna drogs till Kantarellbadet istället, där termometern visade på plus 27 grader i bassängvattnet. Men det badades flitigt i havet också även om Simon Nilsson från Hässleholm intog en avvaktande hållning ute i vattnet. – Kan inte vara mer än 10 grader, huttrade han och gjorde en orättfärdig jämförelse med badvattnet i Grekland, som han just kommit hemifrån. Systrarna Emeli och Elin Bolmgren, Hässleholm hade delade åsikter om antalet grader med 6 som lägsta bud, vilket inte hindrade dem från att doppa sig. Vi kryssar mellan klassiska sandslott och dammar, badleksaker och lättklädda kroppar som ligger utspridda på badlakan i den varma sanden. Anders Löndahl, 12 år, nöjde sig inte med att ligga på sanden, utan var placerad en bra bit under. – Har man ingen filt får man lägga sand över sig, skojar Anders som blivit ”begravd” av några kompisar. Som om det inte räckte med att ha täckt Anders med sand och sjögräs hotade kompisarna att gjuta vatten över honom också. Han verkade inte ett dugg missnöjd. Mot oss kommer två flickor insvepta i badlakan. Det våta håret avslöjar att de nyligen stigit upp ur havet. Mycket riktigt, de båda modiga 13-åringarna Madeleine Lübeck och Caroline Eklund från Åhus är vana badare. Deras säsong hade börjat redan i maj. För första, men garanterat inte sista, gången har Elise Petersen från Danmark med stuga i Buskahult och Else Jörgensen från Ryd, tagit sig stranden i Täppet. På den högsta klittern har de funnit en utmärkt plats för att inta den medhavda matsäcken. Men några bad blir det inte dag. De nöjer sig med att njuta av den vackra utsikten över hav och sand. Enligt väderrapporten får vi ytterligare en dag med sommarkänsla. nyheter@kristianstadsbladet.se

Av Ann Charlott Molin 044-289349
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.