Annons

Många vill bli polis

Kjell-Arne Eliasson, biträdande länspolismästare i Skåne, fanns på plats i idrottshallen för titta på när 45 intresserade ungdomar gjorde sitt intagningsprov till polishögskolan.
Kristianstad • Publicerad 25 september 2001
Vattenbrott. När ledningen grävdes av på Västra Vallgatan fick tre man från C4 Teknik rycka ut och laga felet. Bild: BOSSE NILSSON
Vattenbrott. När ledningen grävdes av på Västra Vallgatan fick tre man från C4 Teknik rycka ut och laga felet. Bild: BOSSE NILSSONFoto: 
Jonas Svensson och Anna Balog, båda från Kristianstad, väntar på sin tur att göra intagningsprov.
Jonas Svensson och Anna Balog, båda från Kristianstad, väntar på sin tur att göra intagningsprov.Foto: 

– Polisyrket har blivit populärt och intressant igen, sade han. Kjell Arne Eliasson är oroad för utvecklingen inom nordöstra polisområdet. – Vi har svårt att rekrytera folk till detta område. Medelåldern bland poliserna i Kristianstad är väldigt hög. Inom en femårsperiod behöver vi väldigt många poliser där. Och de som utbildas vid landets polishögskolor väljer inte Kristianstad som förstaalternativ. Nej, de hamnar som regel i Malmö, Helsingborg eller möjligen Lund. Där händer det mesta, säger han. Det var många år sedan det inkom så många ansökningar till landets polisskolor. – För att bli en bra polis måste den mentala inställningen och kunnandet vara i främsta rummet. Och så måste givetvis de fysiska förutsättningarna finnas där, säger Kjell Arne Eliasson. Stefan Fält, Jonas Svensson, Anna Balog, Linda Stark, Henrik Olstenius och Emma Sköld, samtliga från Kristianstad, var med under övningarna på måndagen. – Jag har sökt till polishögskolan i Stockholm och hoppas jag kommer in. Jag har allt sedan jag var fem år drömt om att bli polis. Variationen i arbetet och att jobba med människor är något som jag tycker är bra. Har tränat en del inför den här uppgiften och hoppas att testerna inte skall vålla alltför stort bekymmer. I grunden är jag utbildad på Milnerskolan som skötare inom psykiatrin, berättar Jonas Svensson. Anna Balog tycker det kvittar var hon får sin polisutbildning. – Bara jag kommer in. Jag vill bli polis. Det här yrket har allt, närheten till människan och spänning. Är inte rädd trots att det förekommer så mycket brutalitet i samhället idag. Jag är en ganska tuff tjej. Hoppas bara att min förkylning inte skall sätta några käppar i hjulet för mig nu, säger hon och skyndar iväg mot nya uppgifter. lars.astrom @kristianstadsbladet.se

Av Lars Åström 044-18 55 53
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons