Många vill döpa de nya Pågatågen

Namntävlingen är avslutad. Nu ska en jury utse de bästa förslagen som får ge namn åt 48 nya Pågatag.
Kristianstad • Publicerad 27 april 2009
Pågatåg.
Pågatåg.Foto: 

Skåningarna har haft tre veckor på sig att leverera namnförslag, och intresset har varit stort. Skånetrafikens presschef Ulrika Mebius berättar att drygt 6 200 namnförslag inkommit via mejl. Minst lika många namnförslag tros dessutom gömma sig i den gigantiska posthög som fortfarande väntar på genomgång.

– De här lila Pågatågen verkar ändå ha en viss plats i hjärtat hos väldigt många skåningar, konstaterar Ulrika Mebius.

De nya Pågatågen ska få namn efter skånska kändisar. Tåg nummer 1 är redan döpt efter operasångerskan Birgit Nilsson. Och det verkar som att det främst är artisterna som går hem i stugorna.

– Ernst-Hugo Järegård är väldigt folkkär och populär. Sedan har vi också fått in väldigt många förslag på "Tollarparn", säger Ulrika Mebius.

Något tåg som heter Zlatan eller Carolina Gynning kommer vi dock inte att få se. Ett av urvalskriterierna är nämligen att personen inte får vara vid livet. Däremot får det gärna vara en fiktiv person.

Men skåningarna har inte direkt makt att bestämma. Det slutgiltiga beslutet tas av en jury, bland annat bestående av Skånetrafikens direktör Magnus Hedin och komikern Johan Wester, känd från bland annat "Hipp Hipp" och "På spåret".

Juryn presenterar namnen på de nya pågatågen i slutet på maj eller i början på juni.

Johan Eriksson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.