Annons

Maria Blombärg utsedd till åladrottning

Kristianstad • Publicerad 5 augusti 2001

ÅHUS. Ålaakademin i Åhus utsåg i lördags konstnärinnan Maria Blombärg, Åhus, till årets åladrottning.

Hon kröntes av turistchefen och akademins ordförande Tommy Gustavsson med hjälp av fjolårets ålakung, Lars Torstensson.

Annons

– Oh, vad glad jag är. Det är något speciellt att bli utsedd till den första åladrottningen. Speciellt för Åhus som är den stora metropolen för ål, jublade Maria Blombärg.

Det här med ål ligger Maria Blombärg varm om hjärtat.

– Jag tycker jag har utvecklats för ålen har ju en sådan fantastisk tradition och vi är ju de enda i världen som har en sådan här kust, säger hon. För mig är det ju ett livsverk förutom konsten då.

Priset bestod av en tavla och en tung krona.

Juryns motivering löd:

"Med norrländsk envishet och kreativitet har Maria Blombärg etablerat sig som ålakärring vid vår ålakust. I hennes konstnärliga utövning som är hennes profession nummer ett har ålfisket och dess miljöer fått en framträdande plats. Hon har ständigt nya idéer med anknytning till ålen. Exempel är potensmedel av ålaskinnet och snapsvisebok för ålagillena. Nu aktuellt är ålakärringens ålamuseum i Trillingaboden. Dessutom har hon en förmåga att engagera media för att sprida budskapet om vår fantastiska ålakust."

Ålakademin hade också utsett en ålapris i år. Valet föll på Alexander Andersson, Åhus. Han blev något av ambassadör för ålakusten när han vid ett framträdande i TV4 berättade om ålfisket. Lars Åström

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons