Maria Sandberg - Att tänka tillbaka på alla jular som vårt hus från 1909 varit med om är lite av en hisnande känsla.

Publicerad 24 november 2022
Maria Sandberg
Maria Sandberg

Hur är ditt förhållande till julen:

Jag älskar julen eller kanske egentligen mer tiden innan. För mig börjar julstämningen redan veckan innan advent. Att plocka fram lådorna med adventspiff. Jag har en låda inför advent och en inför julen och adventslådan är favoriten.

Vad får du julstämning av:

Vårt hus är byggt 1909 och vi har två kakelugnar som fortfarande fungerar, en riktigt skatt. Julstämning för mig är att tända en brasa, samla familjen, spela lite julmusik och umgås. Att tänka tillbaka på alla jular som vårt hus från 1909 varit med om är lite av en hisnande känsla. Tänk om de, precis som vi, satt framför brasan och njöt av julkänslan, fastän åren var 1915 eller 1938.

Vad är ett måste i december för dig:

Julen i sig känns som att den innehåller så många måsten. Jag försöker tänka att det finns inget som borde vara måste, men jag vill gärna klä min entré med granris och sätta dit belysningen. Jag älskar att sjunga våra vackra julpsalmer och försöker få till ett kyrkobesök varje advent.

Hur märker man i ert hem att det är jul:

Innan Lucia är det mest tända ljus, hyacinter och pynt med naturmaterial.Sedan kommer jullådan med det röda fram, granen kläs med allt pynt vi samlat på oss med åren, barnens alster från förskoletiden har en självklar plats.

Hur ser en ultimat julledig dag ut för dig:

Tända ljus, julmusik, glögg, grandoft, lussekatter och träffa nära och kära. Förra julafton red jag och en stallkompis en ridtur genom ett vintrigt vitt landskap, snön knarrade under hovarna och träden gnistrade. Det var en fin julkänsla.

Carina AdamsbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.