Marknad samlade tusentals
Kristianstadsbladets patrull hinner knappt ta sig in på det soliga marknadsområdet innan Bengt Olausson från småländska Skeda, Ryssby, dyker upp i folkvimlet.
Han visar stolt upp den luta som han har köpt bara en kort stund tidigare.
- Jag brukar vara här på marknaden varje år och leta upp olika instrument. Den här fina lutan gör att det är värt att åka hela vägen hit, men det tycker nog inte frugan, säger Bengt Olausson med ett skratt. I lördags kväll drog ett ordentligt regnoväder in över marknadsplatsen och formligen dränkte hela området.
Men Monica Nilsson i arrangerande Gärds Härads hembygdsförening var aldrig orolig.
- Nej, det ljusnade upp ganska snabbt igen efteråt, så jag sov lugnt på natten, berättar hon.
Årets upplaga av samlarmarknaden lockade en stor mängd människor. Flera röster gjorde gällande att så många besökare som det var i år brukar det inte vara.
- Vi räknar med omkring 10 000 besökare och mellan 3 000 och 4 000 bilar, säger Monica Nilsson.
Besökarna på marknaden kunde välja och vraka i utbudet hos omkring 300 olika knallar. Den totala längden på marknadsstånden uppgick, enligt Monica Nilsson, till ungefär en kilometer.
- Knallarna kommer från alla möjliga håll i Sverige. Vi har även norska och danska knallar som kommer hit och säljer, fortsätter Monica Nilsson. Antik- och samlarmarknaden är den sista av de två marknader som Gärds Härads hembygdsförening arrangerar varje sommar.
Upplägget är att Degeberga Marknad alltid arrangeras helgen före samlarmarknaden. Monica Nilssons personliga favorit är samlarmarknaden.
- Den är ett strå vassare och lite bättre, säger hon.
På vägen ut från området träffar Kristianstadsbladet Sven Ottosson från Tranemo.
Han stannar till och visar sedan upp en påse med riktigt antika föremål.
- De här är tillverkade på 1600-talet, säger han och visar upp två slitna och rostbitna handtag som en gång i tiden har suttit på en kista.
- Vi är här varje år, säger Sven Ottosson och vimlar sedan vidare med hustrun.