Marknaden är avvaktande

Något fler städföretag, samtidigt en avvaktande inställning både bland företag och kunder. Så ser de första kvartalen efter den nya skattelagen för hushållstjänster ut i Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 3 maj 2008

Fler väljer att köpa hushållstjänster och fler företag startar, men någon anstormning är det inte. Det är inte den ökning man trodde, uppger man på Nyföretagarcentrum i Kristianstad.

– Vi trodde att boomen skulle komma i höstas, men den ökning vi har sett har skett först i år. Vi har haft kontakt med fem nystartade företag inom hushållstjänster, säger Lena Rosenquist.

Hon tror att det är kunderna som väntar in.

– De som har haft den här typen av tjänster tidigare fortsätter som vanligt, men nu tillkommer det en ny grupp kunder och det är en typ av tjänst som är lite känsligare. Att släppa in någon annan i hemmet för att städa är något som många av oss inte är riktigt vana vid.

Åldern på nyföretagarna är ganska spridd. Flera av dem är invandrare.

– Det är en chans för dem. Dessutom har de en större tradition av att vara egna företagare.

De vanligaste frågorna till Lena Rosenquist och hennes kollega är hur många kunder som krävs för att företaget ska gå runt och för att man ska kunna ta ut lön.

– Det som vi måste poängtera är dels vikten av att ha ett bra försäkringsskydd, om olyckan är framme och man skulle välta Mingvasen hemma hos en kund. Dels måste man ta noga reda på vad som räknas som hushållsnära tjänster, det har inte alla klart för sig.

Göran Nilsson på Kristianstads företagsgrupp, tycker det är svårt att avgöra hur branschen har växt.

– Ett antal företag har tillkommit, men det är svårt att säga exakt hur många, men känslan är att det växer sakta. Fler och fler utnyttjar den här typen av tjänster, säger Göran Nilsson.

Han tror det är för tidigt att avgöra vilket utfall de nya reglerna kan få.

– Hade man förväntningarna att det skulle smälla till i juli, då tänkte man nog fel. Det kommer att dröja innan man ser någon direkt effekt, eftersom det är en beteendeförändring som ska till.

Karolina Alfredsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.