Annons

Marknaden mätt på jordgubbar

Det varma vädret i kombination med att midsommar precis är över gör att marknaden för närvarande är närmast mättad på jordgubbar. Odlare låter bären stå oplockade på fälten så länge som möjligt, och grossistpriserna är mycket låga. Ändå betalar konsumenterna ett normalt pris på jordgubbar för säsongen – mellan 15 och 20 kronor.
Kristianstad • Publicerad 28 juni 2001

– Vissa odlare dumpar ut bären till grossister för låga priser för att de är rädda att inte bli av med dem, säger jordgubbsodlare Stefan Persson. Han tror att priserna ibland pressas ner, speciellt på partier med bär av lite lägre kvalitet. Själv får han mellan åtta och tio kronor för sina gubbar, till skillnad från innan midsommar då han fick runt 20 kronor.

– Veckan efter midsommar är alltid en skitvecka, säger jordgubbsodlare Hans Torstensson i Vinslöv. Han menar att människor har köpt så mycket röda gubbar till midsommarhelgen att de håller igen lite strax efter helgen.

Annons

I kombination med det fina vädret som gör att jordgubbarna mognar snabbt blir den lägre efterfrågan lite av ett problem. Ian Olsson, vd för Ian Olsson Frukt och Grönt i Helsingborg, tycker att grossistpriset för jordgubbar är för lågt just nu.

– Vissa partier ligger runt fem kronor, och det är för billigt. Då kommer det fram för mycket jordgubbar, säger han.

För Hans Torstensson innebär det att han håller nere plockningen och låter de bär som klarar längre tid på fältet stå kvar tills efterfrågan ökar.

– Det ska ju bli svalare nu, så då blir det en minskning i tillgången, säger Torstensson. Ian Olsson tror på en snar stabilisering av grossistpriset på jordgubbar. Ett normalare pris skulle enligt honom vara mellan åtta och tio kronor exklusive moms, med ett konsumentpris, liksom idag, på mellan 15 och 20 kronor. De låga grossistpriserna just nu märks alltså inte tydligt på Kristianstads gator och torg, där gubbarna redan nu kostar just mellan 15 och 20 kronor.

Att den mättade marknaden skulle bero på en överproduktion av jordgubbar i Sverige tror inte Ian Olsson. Snarare är det just vädret som orsakat dagens läge.

– Det är ingen överproduktion, odlarna ska ju försörja hela svenska folket med jordgubbar, säger han.

eva.emmelin

@kristianstadsbladet.se

Av Eva Emmelin 044-18 55 56
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons