GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Maten åker omväg för halv miljon

Kristianstads kommun betalar över 30 000 kronor, plus moms, per månad för dagliga matleveranser med taxi mellan Tollaregården och Nya Tollaregården. En sträcka på drygt 100 meter om man går. På söndag blir det ännu dyrare.
Kristianstad • Publicerad 29 augusti 2013
Till fots är det cirka 120 meter mellan Tollaregården och Nya Tollaregården.
Till fots är det cirka 120 meter mellan Tollaregården och Nya Tollaregården.Foto: Foto: Tom Wall
Foto: 

Det är Taxicentralen (Åk Taxi) som på kommunens uppdrag sköter matdistributionen för både omsorgen och barn- och utbildningsförvaltningen i Arkelstorp.

Enligt ett ramavtal som tecknades med Taxicentralen i juli förra året betalar kommunen 490 kronor plus moms för att taxiföretaget hämtar en vagn med 24 portioner mat från köket på äldreboendet Tollaregården och kör den till Nya Tollaregården. Efteråt transporteras vagnen tillbaka till köket.

Det sker två gånger per dag, middag och kväll, vilket alltså innebär en total kostnad på 980 kronor per dag.

En gång per vecka transporterar Taxicentralen därutöver torr-, kyl- och frysvaror mellan Tollaregården och Nya Tollaregården. För det betalar kommunen ytterligare 290 kronor plus moms per gång. Sammantaget har detta inneburit att Kristianstads kommun under det senaste året varje månad har fått betala runt 31 500 kronor per månad för matdistributionen mellan enheterna, totalt cirka 378 000 under ett år, plus moms.

Högre pris

Det är kommunens upphandlingschef Peter Lindgren som skrivit under ramavtalet med Taxicentralen.

– Grunden till det är att Samhall, som skötte transporterna tidigare, sa upp avtalet i förtid. Då tvingades vi ordna en tillfällig lösning. Man måste ju ha de här transporterna, säger han. Men nu har det tecknats ett nytt avtal, som är på längre tid.

Men de korta transporterna mellan Tollaregården och Nya Tollaregården kommer att bli dyrare. Enligt det nya avtalet, som börjar gälla på söndag, höjs priset på de dagliga transporterna med över 50 procent, till 750 kronor per tur. Det innebär en kostnad på 1 500 kronor dagligen. Priset för veckotransporten av torr-, kyl- och frysvaror sänks till 140.

Sammantaget blir det 554 780 kronor plus moms under ett år.

– Det kan jag inte alls uttala mig om, säger upphandlingschefen.

Men är det verkligen rimligt att betala så här mycket pengar för taxitransporter på en sträcka som tar ett par minuter att gå?

– Den typen av frågor kan jag inte svara på. Vi (upphandlingsavdelningen) gör detta på uppdrag av förvaltningarna. Säger de att de behöver de här transporterna så ifrågasätter vi inte det, svarar Peter Lindgren.

”Inte försvarbart”

Men omsorgschefen Lars-Åke Nordin är kritisk till hur transporterna mellan Tollaregården och Nya Tollaregården organiseras.

– Vi reagerade på den delen redan vid den förra upphandlingen och funderade på om det inte hade varit billigare att köpa en egen bil, säger han.

Gjorde ni det?

– Eftersom flera förvaltningar är inblandade så har det gjorts en central upphandling på kommunledningskontoret. Vi behöver givetvis de här transporterna, men anser att de måste organiseras på ett annat sätt till ett billigare pris. Kostnadsläget nu är inte försvarbart, säger Lars-Åke Nordin.

Maria Sällberg
Matti Stenrosen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.