McKinsey-rapport eller inte?
ººFinns det någon McKinseyrapport, eller finns det inte, som rör framtiden för skånsk sjukvård?
– Jag har inte beställt någon rapport. Men i stället för att enbart ha tillgång till regionens tjänstemän biträder McKinsey mig som konsulter. Jag har ett jättetufft uppdrag att åtgärda Region Skånes ekonomi och sjukvårdens struktur, säger regiondirektören Sören Olofsson. Han beskriver att McKinsey till exempel tar fram underlag för kostnadsanalyser, som kan hjälpa honom att "designa" den framtida utformningen av skånsk sjukvård. Ett exempel han nämner, och som figurerat i media tidigare, är hur Region Skåne har gjort inköp av höftledsimplantat.
De sjukhus som utför operationerna har själva gjort inköpen, med påföljden att dessa sjukhus har betalat helt olika priser och med ganska stora skillnader.
Med en stramare, gemensam upphandling kan regionen få både bättre priser och bättre kontroll över pengarna.
– Beräkningar visar att vi kan spara upp till tolv miljoner enbart på implantaten.
Sören Olofsson ger exempel på arbetet som McKinsey gör. Konsulten söker i Region Skånes ekonomisystem, och får på så sätt en uppfattning om var det finns tänkbara besparingar att göra. – En analys av verksamheter som stöd och service visar att det går att göra besparingar på upp till en halv miljard kronor, fortsätter Olofsson.
Han berättar också att Region Skåne redan innan han själv kom på plats i sitt nya jobb hade kontakt med McKinsey, en av sammanlagt 161 konsulter som Region Skåne har ramavtal med.
Ramavtal tecknas mellan regionen och konsultbolag, som utifrån önskvärda villkor får godkänt som leverantörer. Det är först när Region Skåne behöver anlita bolagens tjänster som det börjar kosta pengar.
Själv har Sören Olofsson tidigare arbetat med McKinsey som konsult i ett stort inköpsprojekt i Stockholms läns landsting.
Gunilla Ingels
044-18 55 38
gunilla.ingels@kristianstadsbladet.se