Annons

Med motorsågen som sin förlängda arm

Kristianstad • Publicerad 25 januari 2001
Stefan Karlsson som fäller träd med precision har precis fällt ett träd som stod farligt nära ett hus och en elledning. När trädet är fällt sågar han det i så stora bitar som kunden har beställt.
Stefan Karlsson som fäller träd med precision har precis fällt ett träd som stod farligt nära ett hus och en elledning. När trädet är fällt sågar han det i så stora bitar som kunden har beställt.Foto: I bitar.

Trädet står mellan husväggen och elledningen. Det är inte många meter vare sig till väggen eller till elledningen. Att fälla det kräver både precision och koncentration.

Motorsågen måste hamna exakt som planerat annars kan trädet falla fel och leda till ett kvaddat hustak eller en söndertrasad ledning.

Annons

Men Stefan Karlsson som kort och gott kallar sig trädfällar’n vet hur en motorsåg ska hanteras. Han är skogshuggarnas stuntman och sågar ner träd som ingen annan vågar röra. Åker tillsammans med taxen Lysse från Södra Sverige till Värnamo och demonterar träd centimeter för centimeter med motorsågen som sin förlängda arm.

–Jag gör det för spänningen. När man ser grenen hänga över hustaket då strömmar adrenalinet, säger han.

Stefan Karlsson har ett speciellt förhållande till naturens pelare. Visserligen lockar, fängslar och skrämmer skogen de flesta i alla åldrar. De höga träden, den ljuddämpande mossan under skosulorna och de för amatören odefinierbara djurlätena får fantasin att spela.

Långt från asfaltsproblem, polissirener och bromsande bildäckstjut kan tillvaron bli nog så dramatisk. Även om djuren är harmlösa och skogen liten. Men för Stefan Karlsson är det mer än så.

–Jag har alltid tyckt att skogen är en spännande miljö. Jag hade min första motorsåg när jag var 12-13 år, säger han och berättar att fascinationen för trädfällning ligger i familjen. Hans farfar var också trädfällare.

–Allt jag kan om trädfällning idag har jag lärt mig av farfar.

Suget efter skogen har suttit i och som vuxen nöjer han sig inte med en skogspromenad på helgen som de flesta andra. För honom är skogen vardagen. Och när de där exceptionella träden dyker upp, även livets krydda.

–Det största trädet jag har fällt var 2,60 meter i diameter. När det ligger ner är trädet större än du själv nere vid botten. Det är häftigt.

Till sin hjälp har Stefan en specialgjord terrängbil utrustad med vinsch och diverse detaljer. En uppvärmd minigarderob, lampor på taket och rep av alla möjliga tjocklekar bara för att nämna några detaljer.

Stefan menar att det är viktigt att satsa på säkerheten i hans yrke. Som skadad kan han inte fälla många träd.

Annons

–Jag har själv trillat ner en gång när jag klättrade i ett träd och skadade mig rätt illa i bland annat nacken. Det tog tid innan jag vågade klättra igen. Fortfarande idag tycker jag att det är skönast att använda lift.

Han förklarar att det inte i första hand är råstyrka och en vass motorsåg som krävs för att kunna fälla träd. Inte till träden som han fäller. Det är framförallt tekniken som avgör på vilket håll trädet kommer att ramla.

–Det handlar mycket om precisionsfällning, förklarar han. Två centimeter fel i botten ger två meter fel i toppen.

Och två meter fel i toppen kan leda till ett kvaddat hustak eller en söndertrasad ledning.

Men nu ska trädet ner. Försiktigt sågar Stefan och hans hjälpreda Niklas Larsson ner grenarna som hänger för nära huset. När trädet står naket plockas motorsågen fram.

Trädfällarna ser koncentrerade ut och ger varandra korta kommandon via kommunikationsradion i hjälmen. De virar ett tjockt rep kring trädet och fäster det i vinschen på bilen. Stefan börjar såga. Några millimeter här och några fler där.

Han ger kommando om att starta vinschen. Men trädet är tungt och bilen kan inte hålla emot. Den börjar röra sig framåt och trädet vacklar oroväckande. Kommer trädet att trilla på huset?

Då hörs plötsligt ett jätteknak och vi drar efter andan. Trädet kan inte stå emot sågen utan faller med ett stort brak till marken. Farligt nära huset. Men inte för nära.

terese.cristiansson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons