Annons

Mellanstadiet i Yngsjö kan flyttas till Åhus – oron: ”Byn dör ut”

Att flytta mellanstadiet på Yngsjö skola till Sånnaskolan i Åhus är kommunens huvudspår för lösa frågan med det växande elevantalet.
Men många av föräldrarna hoppas att politikerna i stället ska satsa pengar på att bygga ut skolan i Yngsjö
– Att flytta mellanstadiet vore den första spiken i kistan för byn, för då kommer folk inte att vilja flytta hit, säger Yngsjöbon Fredrik Fredlund.
Yngsjö • Publicerad 23 september 2024 • Uppdaterad 24 september 2024
Vårdnadshavare i Yngsjö bjöds in till ett informationsmöte på måndagskvällen. Direkt efteråt började flera av dem planera hur de ska ta strid för skolans framtid.
Vårdnadshavare i Yngsjö bjöds in till ett informationsmöte på måndagskvällen. Direkt efteråt började flera av dem planera hur de ska ta strid för skolans framtid.Foto: Pontus Svensson

Eleverna på Yngsjö skola väntas bli så många nästa år att de inte längre kommer att få plats i lokalerna. Samtidigt väntas Yngsjö som ort fortsätta växa de kommande åren, vilket innebär att problemet bara kommer att bli större.

På måndagskvällen höll skolområdeschefen Magnus Bergkvist, rektorn Marie Lindström och den administrativa chefen Lina Hjertqvist i ett informationsmöte för vårdnadshavarna i Yngsjö.

Lina Hjertqvist, administrativ chef på barn- och utbildningsförvaltningen.
Lina Hjertqvist, administrativ chef på barn- och utbildningsförvaltningen.Foto: Pontus Svensson
Annons

Där presenterades bland annat fem olika scenarier för skolans framtid. Scenariot som tjänstemännen förespråkar är att flytta Yngsjö skolas mellanstadium till Sånnaskolan i Åhus – som har plats för drygt 200 elever till.

– Där finns det lokalkapacitet, personaltäthet, en fritidsklubb och olika speciallektioner. Där ser vi den bästa möjligheten att få ha kvar Yngsjö F–3 här, förklarade Lina Hjertqvist.

”Vad politikerna vill med Yngsjö på sikt tror jag kommer ligga mycket till grund för hur man kommer att fundera inför det här beslutet.”
Magnus Bergkvist, chef för skolområde södra

Majoriteten av det 30-tal vårdnadshavare som kom på mötet tycktes istället förespråka en utbyggnad av Yngsjö skola. De uttryckte oro för saker som långa bussresor för barnen, men också för vad skulle innebära för Yngsjös framtid.

– Att flytta mellanstadiet vore den första spiken i kistan för byn, för då kommer folk inte att vilja flytta hit. På sikt kommer det göra att byn dör ut, sa Fredrik Fredlund, som har barn i förskoleåldern.

– För att det ska vara en attraktiv by så behöver skolan vara kvar. Skolan var en av de stora anledningarna till att vi flyttade hit, sa en annan förälder.

”Vad politikerna vill med Yngsjö på sikt tror jag kommer ligga mycket till grund för hur man kommer att fundera inför det här beslutet”, säger skolområdeschefen Magnus Bergkvist.
”Vad politikerna vill med Yngsjö på sikt tror jag kommer ligga mycket till grund för hur man kommer att fundera inför det här beslutet”, säger skolområdeschefen Magnus Bergkvist.Foto: Pontus Svensson

Att bygga ut skolan är omöjligt utifrån den befintliga budgeten. Därför hänvisade tjänstemännen som höll i mötet många av föräldrarnas synpunkter till politikerna – som ska fatta det slutgiltiga beslutet om skolans framtid.

– Det finns inga mer medel att skjuta till om inte politiken beslutar det, konstaterade Lina Hjertqvist.

– Vad politikerna vill med Yngsjö på sikt tror jag kommer ligga mycket till grund för hur man kommer att fundera inför det här beslutet, sa Magnus Bergkvist.

Marie Lindström, rektor på Yngsjö skola.
Marie Lindström, rektor på Yngsjö skola.Foto: Pontus Svensson

Några av föräldrarna tyckte att kommunen borde ha kunnat förutse detta och undrade vad man egentligen vidtagit för åtgärder i ett tidigare skede.

– Egentligen har man nog inte gjort någonting, utan man har nog avvaktat och tänkt att det inte behöver bli så pass tajt och hoppats på det bästa, svarade Magnus Bergkvist

Annons

– Vi har pratat om detta i två år, men inte sett det skarpa läget tidigare, sa Lina Hjertqvist.

Martin SöderbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons