Mer vinterväder är att vänta

Kristianstad • Publicerad 17 mars 2008
Avfarten från väg 23 till väg 21 mot Kristianstad syntes knappt på måndagseftermiddagen. Bild: Emilia Olofsson
Avfarten från väg 23 till väg 21 mot Kristianstad syntes knappt på måndagseftermiddagen. Bild: Emilia OlofssonFoto: 

Vintern visade på måndagen att den inte kapitulerat helt inför våren än. Det ymniga snöfallet under dagen förvandlade stora delar av Skåne till ett vinterlandskap med upp till en decimeter nysnö på sina håll.

Den allt varmare vårsolen gjorde dock att snön genast töade bort, men långt ifrån överallt. Och mer snö, snöblandat eller regn är att vänta under veckan, framför allt under påskhelgen.

- Detta är lite mer normalt väder för årstiden. Vi har ju haft väldigt milt hela vintern, så det här vädret kan verka extremt, säger meteorolog Jonas Höglund på SMHI som på måndagen utfärdade en klass 1-varning.

- Det är den minst allvarliga varningen. Den innebär att vissa störningar kan uppstå, framförallt i trafiken, berättar Jonas Höglund.

Han uppger att prognosen pekar på fortsatt ostadigt den närmaste tiden med nederbörd i form av antingen regn eller snö samt lägre temperaturer.

- Temperaturmässigt kommer vi att ligga kring noll eller några enstaka plusgrader dagtid, medan det vissa nätter blir minusgrader långt ner över Skåne, berättar han.

Under veckan väntar han dock inte lika mycket nederbörd som under måndagen, men till påskhelgen kan det bli fråga om mer nederbörd igen.

- Ett lågtryck drar in, men det är osäkert vilken bana det tar. Det kan ge lite större mängder antingen som snö eller regn, säger Jonas Höglund.

Peter Maunula

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.