Milda vintrar ger färre örnar

Den milda väderleken gör att fler örnar stannar kvar i norr. I Tosteberga hamn siktades färre än vanligt vid örnräkningen i lördags.
Kristianstad • Publicerad 9 januari 2012
Lars Jarnemo var på plats vid halv åttatiden på lördagsmorgonen för att räkna örnar. Emellanåt värmer han sig i bilen.
Lars Jarnemo var på plats vid halv åttatiden på lördagsmorgonen för att räkna örnar. Emellanåt värmer han sig i bilen.Foto: 
Mirko Civcic började fågelskåda efter att han flyttat från Rosengård i Malmö till Fjälkinge. ”Det är kul att se att örnarna har kommit tillbaka så starkt”.
Mirko Civcic började fågelskåda efter att han flyttat från Rosengård i Malmö till Fjälkinge. ”Det är kul att se att örnarna har kommit tillbaka så starkt”.Foto: 
På stenarna utanför Tosteberga hamn kurar örnarna i blåsten.
På stenarna utanför Tosteberga hamn kurar örnarna i blåsten.Foto: Johanna Wallin

Trots plusgraderna måste havsörnsutfodraren och örnräknaren Lars Jarnemo värma sig i bilen emellanåt. Vindarna från Östersjön skär genom den tjocka jackan och kepsen efter en stund. På skäret utanför sitter några havsörnar tätt och ser lite ruggiga ut i blåsten. Ändå har vintern varit mild hittills och det gör att örnarna är färre i söder.

Räknar varje år

– I och med att det har varit mildare uppåt kusten och ingen is har det inte kommit ner så mycket örnar från Norrlandskusten och norra Lappland, säger Lars Jarnemo.

Under lördagsförmiddagen har han och sonen Anders, som sitter ute i gömslet på skäret, räknat till 18 örnar, varav tio ringmärkta och åtta bomärkta. Förra året sågs över 30 örnar på Tosteberga vid räkningen.

Tosteberga hamn är bara ett av de cirka 25 ställen där närmare 40 personer från Nordöstra Skånes Fågelklubb räknade örnar i lördags, något de gör i början av varje år.

Behöver inte söka sig hit

Än så länge har ordförande Nils Waldemarsson inte hunnit sammanställa resultatet av räkningen, men han vågar säga att örnarna är betydligt färre än det 70-tal som brukar befinna sig i området vid den här tiden.

– Ett rimligt antagande är att de är ungefär 20 färre än när det är normal vinter. I det milda vintervädret behöver de inte söka sig ända hit, säger han. Det han har lagt märke till särskilt i år är att ungfåglarna är fler än vanligt.

Han tror att det beror på att de yngre fåglarna vill testa sina vingar oavsett väderleken, medan de äldre hellre stannar kvar i sina revir när vädret är milt.

Rebecka Sjöberg
Ingela Rutberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.