Annons

Militär träffades av kanonrör i huvudet

En 33-årig kapten från P10 i Strängnäs skadades så allvarligt att han fick föras vidare från Kristianstads till Lunds lasarett, efter en olycka på Rinkabyfältet i samband med den stora vårmanövern Vårbris. Mannen träffades i huvudet av ett kanonrör i samband med att en grupp pansarbandvagnar ryckte fram i terrängen.
Kristianstad • Publicerad 22 mars 2001

Olyckan inträffade vid halvtiotiden på onsdagsförmiddagen under stridsövningar på Rinkabyfältet. En grupp pansarbandvagnar beväpnade med bland annat automatkanoner skulle avancera genom en skogsdunge i den nordöstra delen av övningsområdet.

På väg in genom trädridån fastnade plötsligt pansarbandvagnens kanonrör i ett träd och kastades bakåt så illa att det träffade kaptenen i huvudet. Han fanns med på fordonet som instruktör för en befälselev. Civil ambulans kallades omedelbart till olycksplatsen. Den skadade fördes till Centralsjukhuset i Kristianstad där läkare efter röntgen och övriga undersökningar beslöt remittera honom till specialistvård på neurokirurgen i Lund.

Annons

–Det handlar om en allvarlig huvudskada där pannbenet tryckts in. Dessbättre tycks det inte ha uppstått några blödningar och någon fara för livet skall inte föreligga enligt de besked vi fått, förklarade man på det militära presscentrat i Lund igår eftermiddag.

Omedelbart efter olyckan genomfördes ett krishanteringsmöte med inblandad stamanställd och värnpliktig personal. Efter denna bestämde sig alla att fortsätta delta i övningen.

ulf.matson

@kristianstadsbladet.se

Av Ulf Matson 044-185560
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons