Miljöministern vill rädda havet

Miljöminister Lena Ek besökte högskolan och vattenriket på fredagen. Hon ville uppdatera sig på möjligheterna att rädda havet.
Kristianstad • Publicerad 22 augusti 2014
"Det ser ut som i Frankrike" kommenterade miljöministern om Kristianstads vattenrike.
"Det ser ut som i Frankrike" kommenterade miljöministern om Kristianstads vattenrike.Foto: Foto: Tor Gasslander

När Kristianstadsbladet kommer till vattenrikets anläggning är det dock inte miljöministern som håller ordet, utan någon som tycker att det behövs mer pengar om det ska bli mer forskning och miljömässiga åtgärder.

Ministern håller med, men menar att pengarna måste komma inte bara från staten utan även från mer lokala aktörer. Forskarna säger att det är för ont om pengar, men miljöministern konstaterar:

– Vi har aldrig haft så höga miljöanslag som vi har nu.

Samtidigt har Baltic Sea Action Plan, ett internationellt samarbete för att rädda Östersjön varit till stora delar framgångsrikt, enligt ministern.

– Steg ett har vi tagit nu men vi behöver ta steg två, det är därför jag vill höra lite hur forskarna här i Kristianstad resonerar.

Ett av de stora problemen för Hanöbukten och Östersjön är utsläpp från andra sidan havet, enligt Lena Ek. När hon nämner Kaliningrad ryser nästan ministern, samtidigt kan hon berätta om ett nyinstallerat reningsverk i St.Petersburg.

– Det är ju en miljonstad, så det gör en väldig skillnad, som man kan se i mätningar hela vägen ner i Östersjön.

Lena Ek pausar en halvsekund innan hon fortsätter.

– Det gör en väldig skillnad, men det är ju hela området runt om också, därifrån har vi fortfarande utsläpp.

Därför är det viktigt att det första steget följs av ett steg två, menar miljöministern. Arbetet för ett friskare hav är inte över bara för att det har blivit bättre. Och det är därför hon är ute och träffar forskare, för att förbereda nästa steg.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Tor Gasslander
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.