Annons

Miljöpartiet vill ha resepolicy

Kristianstad • Publicerad 2 september 2003

Miljöpartiet vill att kommunen ska ha en policy för användandet av studieresor.

I en motion som partiet planerar att lämna till kommunfullmäktige föreslår de att man ger kommunstyrelsen i uppdrag att ta fram en sådan policy, samt att syfte och beräknad totalkostnad ska redovisas i handlingar som rör studieresor. Man föreslår också att varje avslutad studieresa ska följas upp med till exempel reseberättelse eller annat dokument där det framgår hur syftet med resan har uppfyllts.

Annons

Miljöpartiet ifrågasätter i sin motion kostnadseffektiviteten med studieresor.

"En stor del av den totala kostnaden och tiden som tas i anspråk går åt till resande, boende och ätande. Denna tid kan vid andra, mer lokala former av kunskaps- och informationsinhämtning, i stället användas till lärande." skriver partiet.

De menar att de senaste årens teknikutveckling gett alternativa former att få information och anser därmed att man bör kunna vara restriktiv med studieresor, som enligt dem medför risker för att subjektiv information ligger till grund för beslut. Partiet föreslår bland annat samarbete med forskare för att utvärdera projekt som används som förebilder för planerade åtgärder i Kristianstad.

"Det finns dock tillfällen och situationer där användandet av studieresor kan försvaras" reserverar sig motionären Peter Groth, miljöpartiets gruppledare i Kristianstad.

Eva Emmelin

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons