Miljöpartist hånar ålfiskare

Åhus Artikeln publicerades
Hans-Inge "Hånsa" Olofsson menar att miljöpartisten Lorentz Tovatts tweet om ålfiskare är mobbning.
Foto:Johanna Wallin/Lars Pehrson
Hans-Inge "Hånsa" Olofsson menar att miljöpartisten Lorentz Tovatts tweet om ålfiskare är mobbning.

Lorentz Tovatt, riksdagsledamot för Miljöpartiet, tar starkt ställning mot ålfisket. Han menar att ålfiskare tar priset i dumhet.

Lorentz Tovatt är tidigare språkrör för Grön Ungdom. På sin Twittersida beskriver han sig som riksdagsledamot, cyklist, näringspolitisk talesperson för Miljöpartiet och trafikpolitiker.

Nu tar han tydligt ställning mot ålfisket.

"Något som ändå tar priset i dumhet är ju typ ålfiskare som ba 'buhu förbjud mig inte att fiska upp de sista två ålarna som existerar'", skriver han på Twitter.

    "Man ba ah njut JÄÄÄVLIGT mycket, för sen är det slut", skriver han också.

    Utspelet har fått ålfiskaren Hans-Inge "Hånsa" Olofsson att reagera.

    I ett mejl till Kristianstadsbladet skriver han att ålfisket är ett nationellt kulturarv enligt UNESCO:s regelverk, att ålfiskarna bara fångar 2 procent av den ål som passerar Östersjökusten och att ålfiskarna genom Ålfonden satt ut en miljon ålyngel i Östersjön sedan 2008.

    Hans-Inge "Hånsa" Olofsson menar att säl och skarv tar mer ål än ålfiskarna och att vattenkraften dödar 147 av 330 ton ål som årligen växer upp i insjöarna.

    "Förra miljöministern Åsa Romson (MP) tillsatte en utredning om ålfisket, som konstaterade att vårt fiske ej var ett hot mot ålens återhämtning. Trots detta ska ålfisket stoppas. Inte bara okunskap, ovetenskap, nu också politisk mobbing, ska vara ledstjärna i Miljöpartiet", skriver Hans-Inge "Hånsa" Olofsson.