GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Milnergymnasiet föreslås bli grundskola

Milnergymnasiet byggs om till grundskola. Så föreslår barn- och utbildningsförvaltningen möta behovet av ny grundskola när Hammarområdet växer.
Kristianstad • Publicerad 13 oktober 2021 • Uppdaterad 18 oktober 2021
Milnergymnasiet.
Milnergymnasiet.
Foto: Bosse Nilsson

När Hammar och Hammarslund växer med fler bostäder ökar även behovet av grundskoleplatser. Länge var tanken att bygga en ny grundskola i Hammarområdet, men barn- och utbildningsförvaltningen har tagit fram ett förslag som blir betydligt billigare.

– Förslaget är att bygga om Milnergymnasiet till grundskola. Vi skulle totalt få plats med 500 elever och ombyggnaden invändigt beräknas kosta 127,8 miljoner kronor, inklusive en del paviljonger tills allt är klart. Det tycker vi blir likvärdigt en ny skola, men till säkert 150 miljoner kronor billigare. En helt ny grundskola torde kosta uppemot 300 miljoner, säger Kenth Olsson, chef för barn och utbildningsförvaltningen.

Det innebär att att de runt 50 eleverna på hantverksprogrammet frisör, idag det enda kvarvarande gymnasieprogrammet på Milnergymnasiet, flyttar till Centralskolan.

– Det finns utrymme i den byggnaden där det idag bedrivs gymnasial bild och media. Det ger oss ännu en möjlighet att koncentrera gymnasieskolan, som är ett led i den målbild för gymnasiet som nämnden har tagit.

Enligt förslaget ska den invändiga ombyggnaden av Milnergymnasiet till grundskolan Milnerskolan påbörjas i mars 2022 och ska stå klart till höstterminen 2023.

– Det innebär att Hammar skola, idag F–6-skola, görs om till F–3-skola med 400 elever. Eleverna börjar i Milnerskolan från årskurs 4–6 hösten 2023 och sedan blir nästa årskurser kvar där upp till årskurs 9, så blir det en grundskola. Särskolan blir kvar på Hammars skola som idag, de ska inte flyttas, säger Kenth Olsson.

Det här förslaget påverkar inte planerna på en ny grundskola, Allöskolan, på Östra Kasern.

– Det är fortfarande i planeringsstadiet. Länsstyrelsen hade synpunkter och kommunen håller på att titta på vissa åtgärder. Det räcker inte med Milnerskolan utan det behövs fler grundskoleplatser. I den bästa av världar är Allöskolan klar 2025 medan Milnerskolan kan stå klar om knappt två år.

Fotnot: Förslaget att bygga om Milnergymnasiet och flytten av frisörprogrammet ska behandlas av politikerna i barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott på tisdagen 26 oktober och i barn- och utbildningsnämnden 9 november.

Marcus HaraldssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.