Mindre antibiotika i skånska vården
Allt färre behandlas med antibiotika i Skåne.
Efter många års ökning innebar 2012 ett trendbrott med en nedgång på fyra procent.
Fortfarande tillhör Skåne de regioner och landsting som skriver ut mest, men tack vare kampanjen ”mindre antibiotika – mer av eget försvar” har man fått framför allt barnfamiljer att acceptera färre utskrivningar av bland annat Kåvepenin.
Detta gläder Maria Landgren som är läkemedelschef i Region Skåne.
– Vi har arbetat mycket med att man inte ska behandla med antibiotika i onödan. Det ska användas för bakterieinfektioner som behöver antibiotikabehandling, säger Maria Landgren som är läkemedelschef i Region Skåne.
– Om vi fortsätter att behandla med antibiotika i onödan kommer det till slut inte att vara verksamt när det verkligen behövs.
Risken är bland annat att bakterier blir resistenta mot allt fler antibiotikum. Till slut kommer det då inte att finnas några botemedel mot sjukdomar som orsakas av multiresistenta bakterier.
– Stockholm, Västra Götaland och Skåne ligger högre än övriga landet när det gäller antibiotikaanvändning, konstaterar Maria Landgren.
Hur kommer det sig?
– Vi vet faktiskt inte, men så är det sedan länge. Eventuellt beror det på att det är större tillgång till läkare här, säger Maria Landgren.
Trots att kampanjen avslutades våren 2012 har antibiotikaanvändningen fortsatt att minska under 2013.