Minnen av Dick Svensson

Kristianstad Artikeln publicerades

Röda rosor, röda fanor och stearinljus. Familj, vänner och kollegor mindes tidigare kommunalrådet Dick Svensson med tal, dikter och musik på Sommarlust.

Tidigare Kristianstadsbon och SSU:aren, numera kommunalråd i Jönköping, Peter Persson, pratade om hur de som unga och radikala fick förhålla sig till Dick Svensson som arbetarekommunens ombudsman på 70-talet och hur de blev insläppta i den vuxna arbetarrörelsens borg, Fackens Hus.

Sven-Erik Bergkvist talade inte bara om det nära politiska samarbetet utan om fritiden med badminton och schackpartier i Nosaby.

– Jag frågade honom vilken avslappning det var att spela schack och han svarade att man slipper prata. Det var bra för oss båda två.

Klas Olsson, kommunfullmäktiges gruppledare när Svensson styrde i kommunen, lovordade Dicks talarförmåga och roll som visionär.

– Jag tänker på Dixieland som tyvärr aldrig blev av. Där ingick det en idrottsarena som hade blivit betydligt billigare än den som byggs nu och bättre än den nuvarande.

Lars Olin, efterträdaren som arbetarekommunens ombudsman, berättade om Dick Svenssons många strängar på lyran och nämnde dikterna och väggmålningen med motiv från Ådalen.

Olin prisade hans insatser som samhällsbyggare och nämnde gågatorna i centrum och tillskyndandet av Barbacka.

– Och inte minst beslutet om Kristianstads Vattenrike vilket borde rendera honom titeln "Kristianstads Poseidon".

Mellan talen läste Dick Svenssons barn Susanne Olsson och Emil Svensson dikter.

Dick Svensson var socialdemokraternas gruppledare under 80-talet, växlande ordförande och vice ordförande i kommunstyrelsen under 80-talet samt Arbetarekommunens ombudsman mellan 1969 och 1979. Han begravdes i går och efteråt hölls minnesstunden.