Missnöje med Krabs ledning
Efter påtryckningar från personalen beställde Krabs styrelse i början av året en psykosocial undersökning för att ta reda på hur arbetssituationen på företaget ser ut. Undersökningen, som utförts av Långe-brohälsan, visar på ett stort missnöje med företagets ledning.
Framför allt den största gruppen av företagets cirka 80 anställda, driftspersonalen, har i undersökningen sagt sig ha små möjligheter att påverka sin situation och upplevt att det funnits problem och konflikter i arbetet.
"Likaså har denna grupp mindre förtroende för arbetsledningens förmåga att skapa ett bra arbetsklimat och hantera konflikter i gruppen" skriver utredaren. Majoriteten av det kommunala bolagets anställda är eniga om att företaget i stort inte lyckas särskilt väl med att uppskatta och belöna personalen för bra arbetsinsatser.
– Utredningen talar sitt tydliga språk. Vad missnöjet beror på vill jag inte uttala mig om förrän vi diskuterat igenom problemen, säger Johnny Johansson, Transportarbetareförbundets skyddsombud på Krab.
Till utredningen finns också en bilaga med kommentarer från de anställda. Den har Krabs styrelse hemligstämplat med hänvisning till att uppgifterna i den kan skada enskilda personer. – När det är problem i ett bolag som går dåligt, och det skrivs negativa saker, är det folk i ledningsposition som får lida. Folk har kräkts av sig i kommentarerna, säger Krabs vd Sven-Jörgen Persson.
Han, liksom bolagsstyrelsens ordförande Tage Winberg (s), tror att en viktig orsak till det utbredda missnöjet är att bolaget är hårt pressat ekonomiskt.
– I och med att vi har haft stora förluster i företaget har inte bara ledningen utan även vi i styrelsen känt väldig press på oss att vi måste effektivisera och dra ner kostnader. Även personalen känner att det blir tuffare, säger Winberg. – Det har hänt mycket på Krab den senaste tiden. Vi har infört ett nytänkande och på en sådan här arbetsplats – som funnits i över 100 år – är det svårt med nyheter. Folk gnäller i början men sedan börjar det fungera, säger Sven-Jörgen Persson.
Men så enkelt tror inte Johnny Johansson att det är.
– Nej det ligger mer bakom. Det kommer att komma fram i arbetsgrupperna, säger han.
De grupper han hänvisar till är ett led i arbetet med den psykosociala utredningen. Sven-Jörgen Persson berättar att personalen delats in i grupper beroende på arbetsuppgift. Först ska problemen diskuteras i dessa grupper, sedan ska grupperna blandas och frågorna tas upp igen, då i "mixade lag" med företrädare för olika yrkeskategorier inom bolaget.
– Det här sätter i gång i nästa vecka. Det viktigaste nu är att få all personal intresserad av sin arbetsplats och ge förslag om hur det ska bli bättre. Besluten ska inte komma uppifrån, säger han.
Får du själv kritik av de anställda i undersökningen?
– Ja, det vore konstigt annars eftersom jag är ytterst ansvarig. Jag kan inte vara kompis med alla. Den största kritiken jag fått handlar om att jag visar mig för lite ute på arbetsplatsen. Det beror på att det här jobbet innebär att jag sitter i många möten, men jag försöker bli bättre. Jag ska till exempel sitta med när de olika arbetsgrupperna träffas, säger Krabs vd.
Eva Emmelin
044-18 56 13
eva.emmelin@kristianstadsbladet.se