Annons

Misstänkt livsmedel från England ska brännas

Mobiltelefonen ringer stup i ett medan länsveterinärerna informerar flygplatsledningen om vilka regler som gäller. Privatpersoner och lantbrukare ringer och ställer frågor. Med alla medel vill de svenska myndigheterna försöka förhindra att mul- och klövsjukan som nu sprider sig i Storbritannien ska spridas till Sverige. –Det vore en katastrof långt värre än BSE, eftersom mul- och klövsjukan är så oerhört smittsam, säger de båda länsveterinärerna Lennart Sjöstrand och Pia Thörnquist.
Kristianstad • Publicerad 2 mars 2001
Oroliga frågor. Rädslan för att få in mul- och klövsjukan i landet är stor. ”Min dotter kommer hem från Irland. Vad gäller?” Länsveterinär Lennart Sjöstrand får svara. Bilder: TOMMY SVENSSON
Oroliga frågor. Rädslan för att få in mul- och klövsjukan i landet är stor. ”Min dotter kommer hem från Irland. Vad gäller?” Länsveterinär Lennart Sjöstrand får svara. Bilder: TOMMY SVENSSONFoto: 
Gul varningsskylt. Länsveterinärerna Pia Thörnquist och Lennart Sjöstrand sätter upp varningsskylten på Kristianstads Airport. Under står tunnan där mat och skräp ska slängas.
Gul varningsskylt. Länsveterinärerna Pia Thörnquist och Lennart Sjöstrand sätter upp varningsskylten på Kristianstads Airport. Under står tunnan där mat och skräp ska slängas.Foto: 
Varningstext. Runt om i Skånes hamnar och på flygplatserna sätt de gula varningsskyltarna upp.
Varningstext. Runt om i Skånes hamnar och på flygplatserna sätt de gula varningsskyltarna upp.Foto: 

Igår for de till flygplatsen i Everöd för att sätta upp varningsskyltar. Det är bara Englandsflyget som är ett direkt hot.

–Det kommer ett om dagen, berättar flygplatschefen Lennart Nilsson.

Annons

–Det räcker, säger Pia Thörnquist.

På flygplatsen satte de i ankomsthallen upp stora gula skyltar som påminner passagerarna om förbudet att inför kött- eller mejeriprodukter från Storbritannien och uppmanar dem att slänga alla sådana varor plus eventuella färdkostrester i en tunna under skylten.

–Eftersom det inte bjuds någon mat på den här linjen är det fullt möjligt att resenärer har egen matsäck med sig. Och den kan ju komma var som helst i från i England. Det är värre än flygets egen cateringmat, anser Pia Thörnquist.

Om det hamnar något i tunnan ska länsveterinärerna underrättas omedelbart får personalen veta.

–Det kommer att brännas, säger Lennart Sjöstrand. Förutom skyltarna ska piloterna på planet läsa upp vilka förhållningsregler som gäller vid inresa till Sverige.

–Det är lätt hänt att jäktade resenärer rusar förbi skyltarna och inte ser dem. Därför är det viktigt att det ges information även på planet, menar han.

De råd som Jordbruksverket vill ge allmänheten är bland annat att inte besöka djurbesättningar förrän efter fem dagar om de kommer från ett smittat område. Kläder och skor måste tvättas och desinfekteras.

Har man varit djurbesättningar i andra länder som inte drabbats bör man vänta minst två dygn innan man besöker andra svenska besättningar. Bilar och transportfordon måste också rengöras. I Göteborg överväger man att införa desinfektionstvång på alla bilar som från färjorna.

–Men människan kan ändå bära smittan över 48 timmar i svalget eller på huden. Viruset kan spridas med utandningsluften och vinden.

Mul- och klövsjukan är så fruktad just för att den sprids otroligt lätt. Djuren lider svårt av sjukdomen och eftersom det inte finns något verksamt vaccin slaktas hela drabbade besättningar ut.

Annons

Efter besöket på Kristianstads Airport gick färden vidare mot Sturup, där samma skyltar ska sättas upp.

–Där har vi dessutom beslutat stoppa att skräp och matrester från flygplanen tas om hand i Sverige som tidigare. Nu får det åka tillbaka till Storbritannien, säger Pia Thörnquist.

lena.timelin@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons