GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mjelarasten har nya planer – ”tror att folk i byn skulle vilja ha det”

Som små pojkar sprang de i pappas livsmedelsbutik. Som unga män gick de in som delägare. Nu har Magnus och Jonas Håkansson drivit mataffären och Mjelarasten intill i snart 25 år. Och presenterar nya planer för framtiden.
Degeberga • Publicerad 3 juli 2018
Jonas och Magnus Håkansson har jobbat på Mjela så länge de kan minnas. Flera syskon har jobbat eller jobbar i butiken och i gatuköket.
Jonas och Magnus Håkansson har jobbat på Mjela så länge de kan minnas. Flera syskon har jobbat eller jobbar i butiken och i gatuköket.Foto: Annelie Worgard

Utanför Mjelarasten sitter Peter Dahlström och njuter av solskenet. Han har precis klämt en bamsekorv.

– Den har smakat likadant i 30 år. Jag kör gärna en omväg för Mjelas korv. Det är ytterst få ställen man kan säga det om, säger Peter som bor i Lund men har stuga i Hörröd.

Han minns när Mjelarasten i princip bestod av en kiosk med tillhörande minilivs.

– Sen byggde Bosse till och gjorde en större mataffär. Jag hjälpte honom att måla.

Karl-Axel Jönsson och Marianne Jönsson bor i Östra Tommarp och brukar stanna till vid Mjelarasten när de har vägarna förbi. Precis som bänkgrannen Peter Dahlström. Han skulle egentligen bara besiktiga bilen, men körde tio mil för att få tag på en bamsekorv.
Karl-Axel Jönsson och Marianne Jönsson bor i Östra Tommarp och brukar stanna till vid Mjelarasten när de har vägarna förbi. Precis som bänkgrannen Peter Dahlström. Han skulle egentligen bara besiktiga bilen, men körde tio mil för att få tag på en bamsekorv.Foto: Annelie Worgard

Så vem är Bosse? Jo, Bosse Håkansson som började arrendera matbutiken år 1979. Några år senare tog han över den i egen regi. Strax därefter byggde han ut den till affären hur den ser ut i dag.

– Det gick jättebra. Under hela det glada 80-talet, säger sonen Magnus Håkansson, 48, som sprang i butiken som liten tillsammans med sin bror Jonas, 45.

Sönerna blev delägare 1994 och valde att bygga ut med gatuköket som på senare tid kompletterats med catering.

– Just cateringdelen går strålande. För matbutiken har det gått ner de senaste två åren. Det är svårt att konkurrera med Coops öppettider och utbud. Därför har vi lite nya planer, säger Magnus Håkansson som har huvudansvar för gatuköket.

Redan som små pojkar började Jonas och Magnus Håkansson hjälpa sin pappa i hans livsmedelsaffär och kiosk. Nu har verksamheten drivtis i familjens ägo i snart 45 år.
Redan som små pojkar började Jonas och Magnus Håkansson hjälpa sin pappa i hans livsmedelsaffär och kiosk. Nu har verksamheten drivtis i familjens ägo i snart 45 år.Foto: Annelie Worgard

Vi ska återkomma till de nya planerna. Först lite nostalgi. Under Bosses tid fanns tre livsmedelsbutiker i byn och hans affär hade längst öppettider av alla. På helgerna och på kvällarna. Och alla röda dagar mitt i veckan.

– Jag minns att här var kö långt ut på gatan under de dagarna, säger Bosse Håkansson.

Under alla sina drygt 30 år som handlare hade Bosse bara stängt två dagar. Och det var för renoveringsarbete.

När Bosse lämnade verksamheten år 2006 fick Jonas huvudansvar för matbutiken, och Magnus för gatuköket. De har alltid trivts med jobbet, särskilt kundkontakten. Men den minskade lönsamheten har fått dem på nya tankar.

– Vår tanke är att göra restaurang av matbutiken. Det är delen av verksamheten som går bra och vi ser potential där, säger Magnus.

Om allt går enligt planerna kommer en del av den gamla butikens lager göras om till minilivs.

Vid lunchen är det givetvis som mest att göra, berättar Magnus Håkansson.
Vid lunchen är det givetvis som mest att göra, berättar Magnus Håkansson.Foto: Annelie Worgard

Magnus understryker att inget är bestämt och ingen ansökan om bygglov är inlämnad. Men det finns en skiss och en stark ambition om att omvandla konceptet.

– Absolut. Här finns inte riktigt något ställe att gå till för att ta ett glas vin. Kanske musik på fredag- eller lördagkvällar. Jag tror att folk i byn skulle vilja ha det.

Lukas ErnrydSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.