Mjölkbonde riskerar åtal för djurplågeri

En ko som inte svarat på behandling hittades avmagrad och halt i en hage i Östra Göinge. Djurskyddsinspektören överväger att väcka åtal för djurplågeri.
Kristianstad • Publicerad 18 juli 2008
Foto: 

I torsdags fick djurskyddsinspektör Karl Jansson in en anmälan från allmänheten om kon som gick bland andra djur i en hage. Tillsammans med distriktsveterinären Åsa Gardell gjordes en inspektion.

- Kon hade en ledinflammation i ett av bakbenen, var kraftigt avmagrad och med bölder i ljuvren, förklarar Karl Jansson.

Övriga djur i hagen såg ut att må bra. Beslutet blev antingen omedelbar behandling eller att djuret skulle avlivas. Djurägaren valde att avliva den.

- Tydligen hade en veterinär tittat på kon och behandlat den för sex veckor sedan, men att den inte blivit bättre, förklarar Karl Jansson.

Åsa Gardell som var med på inspektionen förklarar att mjölkkor snabbt går ner sig om de inte får i sig tillräckligt med näring.

- Det kan gå väldigt snabbt. Eftersom jag inte har behandlat kon tidigare eller vet när det är gjort är det svårt för mig att uttala mig om den saken, säger hon.

Däremot kunde hon göra en bedömning av kons tillstånd på plats under torsdagen.

- Den var halt på vänster bakben, det kan vara en infektion eller fraktur, omöjligt att säga utan röntgen, säger hon.

Dessutom fanns det små bölder i ljuvrena.

- Det är möjligt att när en veterinär tittade på den förra gången, att det var i rätt tid och att behandling sattes in, men om en ko inte svarar på en behandling måste förnyad kontakt tas med veterinär för en ny bedömning och för att undvika lidande, säger hon.

Hennes beslut var omedelbar behandling eller avlivning.

- Avlivning var rätt beslut, säger hon nu.

Djurägaren är en av de större mjölkbönderna i Östra Göinge. Han säger:

- Tydligen finns det olika uppfattningar bland veterinärer. Behandlingen hade inte gett avsedd effekt. Nu fick jag beskedet att den skulle behandlas eller avlivas. Jag avlivade den, säger han.

- Jag sköter mina djur, understryker han.

- Och den är skickad till destruktion, säger han och avslutar samtalet.

Men ärendet är förmodligen inte avslutat i och med det.

- Det här är inte bra. Vi överväger att väcka åtal antingen för djurplågeri eller brott mot djurskyddsllagen, säger Karl Jansson.

Djurägaren ifråga har haft ett och annat påpekande av mindre art genom åren. För några år sedan dömdes djurägaren för att ha grävt ner djur på sina marker.

Inga-Lill Bengtsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.