Mjölkkorna i Vankiva tog det med ro
De 300 korna märkte ingenting. Lugnt stod de och blickade ut genom de öppna stallgavlarna och norpade åt sig av ensilaget på foderbordet. När det var dags att påbörja mjölkningen klockan halv tre var redan Vankivagårdens traktordrivna elaggregat kopplat sedan någon timma.
– Det är ett måste. Jag tror inte det finns många mjölkbönder med lite större besättningar som inte har ett eget reservaggregat, sade Hans Johansson som driver gården och tillika är ordförande i Skånemejerier.
– Här har vi byggt med självventilation och den stod öppen när strömmen gick, så det märks ingen skillnad. I och med att vi kan ha gavlarna öppna kommer ljuset in och det blir naturlig ventilation den vägen också. Vankivagården ingår som en av fyra gårdar i Furuliunds Jordbruks AB. Alla fyra gårdarna som ingår har djur, men företaget har rustat sig med två elaggregat som man kan skiftas om att använda.
– Vi kan köra dem mellan gårdarna efter behov. Det tar bara en timme att flytta ett härifrån till någon av de andra gårdarna, berättar Hans Johansson.
Gårdsaggregatet försörjer allt i stallet från drift av de tjugo mjölkningsaggregaten i mjölkgropen till disk, kylning och ljus.
Modern teknik i stallarna där allt styrs av el har medfört att de flesta lantbrukare har insett sårbarheten i produktionen vid ett elavbrott och skaffat sig reservaggregat. Hans Johansson betecknar smågrisproduktionen som känsligast, men säger att alla Skånemejeriers leverantörer ges rådet att åtminstone ha tillgång till ett reservelverk.
Man kan gå samman några stycken och klara sig hjälpligt under ett avbrott även om man inte har ett eget, menar han.
Hans-Ove Pedersen i Skogsbro föder upp slaktsvin rekryterade ur den egna suggbesättningen med 70 suggor. Värmelampor till smågrisarna, ventilationssystem och utfodring, allt styrs med elektronik.
– Jag är inte drabbad. Reservaggregatet är redan igång, sade han när strömavbrottet varat en timme. Jag byggde mitt sista slaktstall 1991 och skaffade ett eget reservverk i och med det.
– Vi är alldeles för sårbara för att stå utan. Efter bara en halv till en timma utan fungerande fläktar i slaktsvinsstallet måste man öppna allt som går att öppna. Men nu bygger man ju inte med så mycket fönster, så det räcker knappt.
Lena Timelin