Annons

Mobilanvändande i skolan ses över

Allt fler elever har mobiltelefoner. Och hur eleverna får använda dessa på skolorna ska tas upp på nästa rektorskonferens i mitten av mars. På flera skolor gäller dock redan förbud mot att använda dem under lektionstid.
Kristianstad • Publicerad 2 mars 2001
Alltid med. Tomas Tagesson och Carl Slettengren som läser på Söderportskolan har nästan alltid mobiltelefon med sig. Bild: WILLY ALM
Alltid med. Tomas Tagesson och Carl Slettengren som läser på Söderportskolan har nästan alltid mobiltelefon med sig. Bild: WILLY ALMFoto: 

Frågan har aktualiserats av att ledningen på en skola i Landskrona har infört förbud mot mobiltelefoner på skolan, sedan det visat sig att elever fuskat på prov, genom att skicka SMS-meddelanden till varandra.

Något sådant fusk har ingen av de rektorer Kristianstadsbladet pratat med hört talas om på sina respektive skolor, men samtliga har som regel att mobilerna inte får vara på under lektionstid.

Annons

–Våra regler för mobiltelefoni säger att det ska råda arbetsro, och det innebär att alla mobiltelefoner ska vara avstängda under lektionstid, säger Margareta Svensson, som är rektor för Degebergaskolan. Rolf Nilsson som är rektor för Fjälkingeskolan har noterat att allt fler elever har mobiltelefoner, framför allt är det tonåringarna som har telefoner, men det har också blivit vanligare bland de yngre eleverna.

–Både föräldrar och elever har vant sig vid det, och det innebär en trygghet för båda parter. Också för lärarna är det en trygghet att ha en mobiltelefon med sig om de till exempel är ute i skogen med eleverna.

–Men i klassrummen ska mobiltelefonerna vara avslagna. När mobiltelefonerna började bli vanliga bland ungdomar så förekom det problem på skolan med att eleverna inte stängde av dem under lektionstid.

–Men nu fungerar det som det ska, säger Rolf Nilsson.

Inte heller på Österängskolan är det några större problem med telefonerna, enligt vikarierande rektor Christina J Fredriksson.

–Det är ju väldigt vanligt att eleverna skickar SMS till varandra, men eftersom mobiltelefonerna inte ligger framme vid prov, så tror jag inte det är några problem med detta, säger hon. På Söderportskolan har så gott som alla eleverna mobiltelefoner, gissar Thomas Tagesson, Carl Slettengren, Joel Lindstedt och Filip Lundstedt som läser ekonomiskt program.

–Det är bra att ha mobilen om man behöver ringa hem, eller att skicka meddelanden till varandra med. Vi får inte ha mobilerna på under lektionerna, och antingen stänger man av den, eller har man den med vibrator så att det inte hörs om det kommer meddelande eller någon ringer, säger Thomas Tagesson. Att fuska på prov med hjälp av SMS, tror de inte är vanligt förekommande, men om det händer på andra skolor skulle det också kunna hända här, resonerar de.

–Man har ju tänkt tanken, men jag har aldrig gjort det, säger Carl Slettengren.

–Jag har också tänkt att det skulle gå att fuska på det sättet, men jag skulle inte heller göra det, säger Filip Lundstedt.

För de flesta av dem är mobilen dock väldigt viktig. Telefonerna är påslagna jämt och det är bara Joel Lindstedt som inte har sin med sig till skolan.

Annons

–Jag tycker mest det är jobbigt när den stör hela tiden, tycker han.

carina.nilsson@

kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons