Annons

Moderatledning vill dämpa tonläget

För att stävja bråket inom moderaterna i Kristianstad kommer förbundsstyrelsens ordförande Margareta Pålsson och arbetsutskottet ikväll att träffa partiföreningarna i kommunen. –Det ska mycket till innan förbundsstyrelsen lägger sig i en konflikt. Det har aldrig hänt under min tid, säger Margareta Pålsson som varit aktiv där i tio års tid. Men det är inte alla kommunens moderater som kommer att delta i medlingsförsöket. Kommunalrådet Christer Ewe är redan bortlovad som talare till årsmötet med Kristianstad Västra.
Kristianstad • Publicerad 14 mars 2001

Margareta Pålsson förklarar att anledningen till att hon som förbundsordförande för moderaterna norra och östra Skåne lägger sig i detta, är att förbundsstyrelsen anser att Kristianstadskretsen inte klarar av att lösa problemet själv. Därmed behöver de hjälp.

–Ja, det tycker vi. För det är inget de rår över själv. Vi sitter inte som enskilda personer, utan vi företräder ett parti, och det är så att det är allas ansvar. Naturligtvis är det förbundsstyrelsen som är högst politiskt ansvariga. –Det är inte enkelt, är som med alla andra konfliktlösningar. När en har uppstått är det inte alldeles lätt. Man vill alltid att de inblandade parterna ska lösa det själv, men när det inte går så får det till med något annat.

Annons

Vad kan ni göra för att lösa konflikten?

–Jag kommer att lyssna under kvällen. Och försöka att stryka streck över det gamla, prata om framtiden och absolut inte välja sida. Inte kommentera, utan lyssna och försöka få igång dialogen hur vi går vidare. Men jag förväntar mig att Kristianstadskretsen ställer upp, därför att ansvaret äger dem. För de har ingen rätt att förstöra detta fina parti.

Men samtidigt som förbundsstyrelsen försöker jämka ihop medlemmarna ikväll, har moderaterna i Kristianstads Västra årsmöte. En av talarna där är kommunalrådet Christer Ewe från Åhusföreningen.

–Jag kommer att deltaga i det som jag gett utfästelse till, och som varit annonserat innan det här aviserade nya besöket tillkom. Det vill säga jag kommer att vara på Kristianstad Västra, säger Christer Ewe.

Det är inget som gått att ändra på, datumet för årsmötet?

–Det är inte jag som tar ställning till det, det är föreningsordföranden för Västra som gör sådant. Men när jag fick veta den här nya tiden konstaterade jag att jag har svårt för att delta med tanke på Kristianstads Västras årsmöte. Det var redan aviserat, årsmötena ska utlysas en viss tid i förväg enligt deras stadgar. Så blir det.

Vet du varför förbundsstyrelsens arbetsutskott kommer hit?

–Det får de väl svara för själva, om det är att de vill prata med oss i kretsen, det hoppas jag att det är. Det är inte onormalt att en förbundsledning besöker de olika kretsarna i sitt förbund, säger Christer Ewe. Margareta Pålsson beklagar att Christer Ewe och de som är med i Västra inte kan vara med under kvällens möte:

–Det tycker jag naturligtvis är tråkigt. Men det har blivit en dubbelbokning. Vi borde vetat om detta årsmötet. Men det är så många inblandade, att det är inte alldeles enkelt att bara flytta vårt möte.

–Jag försökte med en kompromiss med Christer Ewe, jag förstår att han lovat vara talare, men vi försökte lösa det genom att erbjuda en annan från partiet men det ville de inte. Tyvärr är han inte med, och han är naturligtvis en viktig person.

Annons

Men Margareta Pålsson tror också att det inte kommer att räcka med ett möte för att så enighet bland moderaterna i Kristianstad.

clifford.johansen

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons