Mögelhunden avslöjade dolda fel i nyinköpt hus

Kristianstad • Publicerad 25 maj 2005

En mögelhund bekräftade de nyblivna villaägarnas misstankar om att det fanns fukt och mögel någonstans i huset de köpt i ett villaområde från 70-talet utanför Kristianstad.

Kvinnan som sålde villan har sagt nej både till att bekosta mögelsanering av villan och att låta köpet gå tillbaka.

Därför lämnade köparna igår in en stämningsansökning till tingsrätten med krav på de 557500 kronor som det, enligt Skanska, kostar att sanera villan från fukt och mögel.

Av köpekontraktet från sommaren 2004 framgår att "Syllbyte skett under samtliga inner- och ytterväggar i bostadshuset. Samtliga nedgjutna reglar i betongen har plockats bort. Arbetet är utfört enligt inhämtade rekommendationer från fackfolk".

Köparna litade på säljarens utfästelse att det efter bytet av syllar inte fanns tryckimpregnerat virke kvar i villan, samt att samtliga flytande golv var renoverade och omlagda 2000-2003.

Efter inflyttningen reagerade köparna på dålig lukt i huset. En mögelhund släpptes in och gjorde markeringar.

Den fördjupade tekniska utredning som följde visade att utbytet av tryckimpregnerade syllar och golvreglar inte varit fackmässiga, både med val av åtgärder och hur åtgärderna utförts. Vidare framgår att den dåliga luftkvaliteten i huset kan ge hälsobesvär i form av irritationer i slemhinnor, hals och ögon samt orsaka trötthet.

Villan lämpar sig därför i det nuvarande skicket inte som bostad.

Köparnas juridiska ombud, Mats Palmgren i Lund, hävdar att problemen med dålig lukt, fukt och mögel i huset inte varit möjliga för köparen att upptäcka före köpet. Det handlar därmed om så kallat dolda fel, som köparen, enligt Mats Palmgren, har rätt att dra av från köpeskillingen.

Lennart Svenezon

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.