Annons

Momang får inleda räddningsaktion

Tingsrätten beslutade på momangen att den krisdrabbade restaurangen Momang i centrala Kristianstad får inleda en företagsrekonstruktion. Målsättningen är att försöka rädda restaurangen från konkurs.
Kristianstad • Publicerad 15 januari 2001

SMAC i Kristianstad AB, som äger och driver restaurangen, ställde in betalningarna förra måndagen. Samtidigt vände man sig till advokaten Mikael Ekström och bad honom om hjälp. Första steget blev en begäran om företagsrekonstruktion.

Mikael Ekström lade samtidigt fram en preliminär rekonstruktionsplan för Momang.

Annons

Planen går främst ut på att minska personalkostnaderna och ändra restaurangens koncept, särskilt när det gäller de långa öppettiderna.

– Därefter bör restaurangen fortlöpande kunna klara driften, menar Mikael Ekström.

En förutsättning för att nå dit är emellertid att det underskott på 1,2 miljoner kronor som uppkommit sedan öppningen i somras kan elimineras. Det räknar Mikael Ekström kunna klara genom ett ackord med fordringsägarna och ytterligare ägarinsatser.

Bakgrunden till den ekonomiska krisen som lett till obestånd, är enligt advokat Mikael Ekström, oväntat höga investeringskostnader när salong Skägg&Lockar förvandlades till restaurang Momang under några månader i våras. Dessutom har personalbesättningen hittills varit "för hög". Momang har för närvarande sju anställda.

– Min bedömning så här långt är att restaurangen har en frisk kärna att bygga vidare på och betydande värden bör kunna räddas genom en rekonstruktion framför en konkurs, uppger Mikael Ekström.

Tingsrätten kommer också fram till att det "finns skälig anledning att anta att syftet med företagsrekonstruktionen kan uppnås".

Mikael Ekström har därför fått tre månader på sig att ro rekonstruktionen i hamn. Under rekonstruktionsförfarandet fortsätter Momang att betala alla leveranser kontant.

Av Lennart Svenezon 044-18 55 86
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons