Annons

Montessoris nya lokaler invigda med tal om äpple

Äpplet som symbol för kunskap, mångfald och tillväxt. Eskil Eskilsson, rektor för Kristianstads Montessoriskola, drog flera paralleller till frukten när han invigde skolan i lördags.
Kristianstad • Publicerad 24 september 2001

Invigningen hölls ute på skolgården. Föräldrar och barn lyssnade tålmodigt till både tal och musik. När så bandet klippts och dörrarna äntligen slogs upp strömmade de in i de nya lokalerna. Eleverna i 3-5: an hade en speciell uppgift som dagens guider. Försedda med blå namnskyltar ledsagade de mammor, pappor, mor- och farföräldrar och andra nyfikna genom sin nya skola på Östra Kasern. – Det kändes lite pirrigt att byta skola efter sommaren, säger Louise Skoogh, 11 år. Men det har blivit jättebra. Innan satt alla i ett klassrum, här finns mer grupprum. – Det är lättare att koncentrera sig här, fyller Kajsa Malmberg, 11 år, på. Mamma Eva Malmberg håller med: – Pedagogiken kommer mer till sin rätt här i större och fler lokaler. Ingrid Skoogh, farmor till Louise, är lärare i den traditionella skolan sedan 40 år tillbaka. – Jag var lite skeptisk till montessoripedagogiken när mina barnbarn började. Men jag måste säga att det har blivit väldigt bra, säger hon. Det passar säkert inte alla, men för dem som kan ta eget ansvar är det bra. På nedre plan hade en buffé dukats upp med snittar, frukt, cider och andra godsaker. Rummet fylldes snabbt av minglande föräldrar. – Här är jättemycket folk, säger Eskil Eskilsson nöjt. Det är kul att intresset är så stort. När skolan fick tillgång till lokalerna den första augusti påminde de mest om en byggarbetsplats. – Det var en utmaning att börja från scratch, säger Eskil Eskilsson, men det har blivit bra. Kristianstads Montessoriskola stannar bara i lokalerna ett drygt år, därefter flyttar man till nya lokaler. asa.pearce @kristianstadsbladet.se

Av Åsa Pearce 044-18 55 80
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons