"Morötter" ska korta köer och ge mer pengar

Vårdproduktionsberedningen fastställde på måndagen programmet som ska uppmuntra vårdgivare att korta köerna, och som kan ge skånsk vård närmare 90 miljoner kronor att fördela i början av nästa år.
Kristianstad • Publicerad 28 april 2009

Under förutsättning att regionen som helhet når målen för kortare kötid och mål för inrapportering.

Region Skåne kan totalt få 117 miljoner av regeringens så kallade kömiljard. 30 miljoner fördelas till politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden, som kan använda pengarna för övergripande insatser till ökad tillgänglighet. Resten, 87 miljoner, går till vården. Enligt en framtagen modell går 90 procent av den totala ersättningen till sjukhusen och 10 procent fördelas till Psykiatri Skåne, privata vårdgivare och enheter inom habiliterings- och hjälpmedelsverksamheten för utprovning av hörapparater.

Regeringens krav innebär att merparten av pengarna fördelas utifrån befolkningsunderlag till de landsting/regioner som klarar att rapportera in 90 procent av väntande patienter samtidigt som minst 80 procent av besök och operationer/åtgärder görs inom 90 dagar.

Ytterligare 100 miljoner finns att fördela till de landsting/regioner som, förutom 90-procentsgränsen för inrapporterat, klarar att ta emot besök och operera/åtgärda ännu fler, 90 procent, inom 90 dagar.

Gunilla Ingels
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.