GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Reportage

Moses solcellspark blev bättre än väntat

Bilverkstäder och lackering är kanske inget som gemene man förknippar med hållbarhet. Men Moses Bil & Lack i Tollarp är självförsörjande på el. Och miljöarbetet stannar inte där. Målet är att dubbla kapaciteten och förse hela byn med grön el.
Publicerad 28 april 2022
En nöjd Mose Freyers.
En nöjd Mose Freyers.

Perfektion är Mose Freyers motto och en förklaring till satsningen på egen solcellspark. Han tittar ut över de prydligt uppradade 1 320 solceller som tillsammans genererar nästan en halv megawatt i timmen. Den inhägnade anläggningen intill verkstaden har varit i gång sedan juli förra året. Tajmningen kunde inte ha varit bättre. För det var då som elpriserna i Sverige och i resten av världen började skena i väg på allvar.

– Jag tänkte att solcellsparken kanske skulle vara betalt på tolv år men som det ser ut just nu så kanske det bara tar sex-sju år. Så det handlar om stora summor. Det är helt fantastiskt, säger Mose Freyer som tillsammans med hustrun Birgitta, dottern Lina och sonen Björn driver kvalitetsverkstaden Moses Bil & Lack i Tollarp.

Det som startade som ett enmansföretag för trettio år sedan är idag ett prisat aktiebolag med över femtio anställda och så sent som 2021 korades Mose Freyer till årets företagare i Kristianstad kommun.

Storkunder är försäkringsbolag och en svensk biltillverkare. Men även privatpersoner från när och fjärran anlitar företaget.

Att ligga i framkant när det gäller kvalitet, leverans och produktutveckling alltid varit ledordet.

– Jag är perfektionist hela vägen. Kan man optimera så ska man göra det, säger Mose Freyer.

Företagets hållbarhetsarbete började tidigt genom medvetna investeringar i ny teknik. Man har kontinuerligt moderniserat samt byggt om lokalerna till dagens 9 000 kvadratmeter.

Förbättringar som varit möjliga bland annat tack vare ett mångårigt samarbete med Sparbanken Skåne i Kristianstad och bankens gröna lån. En satsning som ska gynna hållbara lösningar i bygden för såväl privatpersoner som näringsliv.

– Vi försöker på alla sätt och vis att hushålla med energi och minimera utsläppen. Vi använder vattenbaserad lack och håller oss till de bästa märkena. Det kostar lite extra men är mycket renare.

Även personalens fysiska arbetsmiljö är prioriterad, berättar Mose Freyer.

– Här är så rent att man kan lägga sig direkt på golvet. Vi har installerat ny ventilation och nya liftar för optimal arbetsställning i såväl lackboxar som i slipbås och bilplåtverkstaden. Och vi har även byggt ett toppmodernt gym till våra anställda.

Solcellsparken.
Solcellsparken.

Idén att om att satsa på förnybar el föddes för sex-sju år sedan. Planen var först att sätta solpaneler på taket.

– Men jag var skeptisk av flera skäl. En vinter hade vi över en meter snö på våra tak till exempel. Så jag satsade på att få loss en bit mark här intill, säger han.

Sagt och gjort. Det tog lite tid att få till alla tillstånd och pappersarbete. En av utmaningarna var att investera i egen transformator eftersom solcellsparken är så pass stor. Men när själva bygget av anläggningen drog i gång gick det snabbt.

”Då kommer vi att kunna försörja hela byn med grön el!”

– Nu ska jag bygga till dubbel kapacitet. Då kommer vi att kunna försörja hela byn med grön el!

Namn: Mose Freyer

Ålder: 61 år

Sysselsättning: VD för Moses Bil & Lack i Tollarp. Årets företagare i Kristianstad 2021.

Familj: Hustru och två vuxna barn.

Bostad: På gården intill verkstaden.

Bästa hållbarhetstips:

1. Satsa på bra ventilation, återvinn så mycket av värmen som möjligt.

2. Byt ut till ledlampor. Belysningen gör jättemycket.

3. Satsa på egna solceller. Det ger resultat direkt.

Banken vill uppmuntra till fler hållbara val

Sparbanken Skåne vill tillsammans med kunderna göra skillnad och påskynda den gröna omställning som krävs i samhället. Ett sätt är att erbjuda gröna lån som kan påverka lånekostnaderna för exempelvis företag som bygger energisnålt eller investerar i solceller.

En del av Sparbanken Skånes hållbarhetsarbete handlar om att erbjuda gröna lån för såväl lokala företag som privatpersoner som investerar i nya hållbara lösningar i till exempel industrifastigheter, flerfamiljshus, bostäder och solceller. Gröna lån ger trygg finansiering men kan också ge bättre villkor.

Joakim Olsson, företagsrådgivare på Sparbanken Skåne i Kristianstad.
Joakim Olsson, företagsrådgivare på Sparbanken Skåne i Kristianstad.

– Vi vill gynna de som tänker hållbart genom att erbjuda bättre villkor. Tillsammans med våra kunder kan vi göra skillnad och påskynda den gröna omställningen i samhället, säger Joakim Olsson, företagsrådgivare på Sparbanken Skåne i Kristianstad.

Hållbara affärer är en växande del av bankens verksamhet och intresset för gröna lån är idag större än någonsin. De höjda energipriserna har fått allt fler att inse att förnybar energi är bra både för miljön och plånboken.

– Om vi kan bidra till långsiktiga gröna val när det gäller konsumtion, investeringar och resursförbrukning är det bara positivt. Det genomsyrar hela vår affärsidé, säger Joakim Olsson.

¬Sparbanken Skåne har som första svenska sparbank även gett ut gröna obligationer. Det är ett sätt för banken att låna upp pengar på finansmarknaden som är öronmärkta för att finansiera gröna lån.

Det finns olika krav som måste uppfyllas för att företag och privatpersoner ska kunna erbjudas ett grönt lån.

– Vi kontrollerar klimatavtrycket noga. Alla gröna lån protokollförs och följs upp. Och givetvis sker en sedvanlig kreditprövning så att kunden har en återbetalningsförmåga, säger Joakim Olsson.

Banker spelar ofta en central roll i många människors ekonomiska vardag. Sparbanken Skåne vill ha en nära relation till kunderna och tar stort ansvar för utvecklingen i bygden, både socialt och miljömässigt.

– Vi vill hjälpa människor och företag att göra hållbara val. Det ska gå bra för människorna som bor här.

Namn: Joakim Olsson

Ålder: 44 år

Gör: Företagsrådgivare

Familj: Fru och två döttrar

Bästa hållbarhetstips: Se till att företagets hållbarhetsarbete är kopplat till kärnverksamheten så att man ser ett tydligt affärssyfte med åtgärderna. Följ upp och utvärdera effekten av företagets insatser för att skapa en jämförbarhet över tid.

Fakta/Klimatsmart lån

Sparbanken Skåne har särskilda företagslån för att:

•Hjälpa företag att bidra till ett mer hållbart samhälle

•Minska mängden köpt el genom solcellsinvestering

•Resurs- och energieffektiva fastigheter

Grönt byggnadskreditiv

Riktar sig till nybygge av miljöcertifierade kommersiella fastigheter och flerbostadshus.

Grönt fastighetslån

Lånet riktar in sig mot fastigheter som har energiklassificering A eller B, eller andra relevanta miljöcertifikat.

Gröna bolånet

För den som vill köpa en privatbostad som är energisnål eller har en miljöcertifiering.

Läs mer om gröna lån på sparbankenskane.se

Carina AdamsbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.