Möte på Ikea gav mersmak

n Pågatåg nordost 2009Projektgruppen Pågatåg Nordost 2009 höll möte på Ikea i Älmhult under fredagen. Gäster var de tre landshövdingarna Göran Tunhammar, Ingegerd Wärnersson och Kristina Alsér.
Kristianstad • Publicerad 29 mars 2008

– Fantastiskt bra att dessa tre landshövdingar kom hit. De visade stort engagemang och intresse för frågan, säger projektledare Jan Åström.

Näringslivets projektgrupp Pågatåg Nordost 2009 strider för bättre kommunikationer i regionen. Till gårdagens möte på Ikea värdshus kom landshövdingarna för att belysa frågan.

– Göran Tunhammar lovade att försöka ordna fram ett möte med infrastrukturministerns statssekreterare Leif Zetterberg, berättar en nöjd Jan Åström, projektledare i Pågatåg Nordost 2009.

Förutom landshövdingar besöktes mötet av politiker, representanter från näringsliv och regionala trafikbolag. Deltagarna gav sin syn på projektets betydelse för framtiden.

– De stöttar oss och tycker vi ska fortsätta på den inslagna vägen. Landshövdingarna har full förståelse för hur viktigt det är med pågatåg i den nordöstra regionen.

Med tåg till Älmhult, Markaryd och Sölvesborg skulle totalt tio orter få ny tågtrafik.

– Vår förhoppning är att det börjar gå pågatåg till dessa orter hösten 2009. Vi har blivit lovade av kommunerna att de ska stå för kostnaderna för plattformar och parkeringar.

Region Skåne är än så länge inte övertygad.

– För oss gäller det att få regionstyrelsen att förstå hur viktigt det är med pågatåg i nordost. Ordförande Jerker Swanstein är positiv, men det sitter 30 personer i styrelsen. Många av dem bor i sydvästra Skåne och ser kanske inte problemet, säger Jan Åström.

Många arbetare på Ikea och andra företag i nordöstra regionen kommer från södra Skåne. En utbyggning av tågtrafiken hade underlättat för pendlare.

– Just nu är det en stor förtätning i sydvästra Skåne och det behövs en breddning. Vi har Ikea och Nibe här i Älmhult och personalförsörjningen måste säkerhetsställas.

Flera andra företag i norra Skåne vill ha utökad tågtrafik, bland annat Nymölla och Ifö Sanitär i Bromölla.

Det är också en fråga om utbildning, anser Jan Åström.

– Vår region växer och då måste våra invånare enkelt kunna pendla till de olika högskolorna i Skåne.

Jens Oscarsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.