Annons

Motormännen kriserar omgörning

Motormännen i Östra Skåne riktar skarp kritik mot Kristianstads kommun. Man skjuter in sig på hur illa man skött trafikplaneringen.
Kristianstad • Publicerad 7 september 2003
– Cyklister lever farligt när bilar parkeras på Stubbagatan, säger Beril Möller. Bilder: PER ROSENQVIST¬
– Cyklister lever farligt när bilar parkeras på Stubbagatan, säger Beril Möller. Bilder: PER ROSENQVIST¬Foto: 
– Guppen på Fädriften är alldeles för höga och det händer att husvagnarna slår i och fördärvas, säger Bertil Möller, ordförande i Motormännen i Östra Skåne och får medhåll av Karl-Axel Henriksson, som inenterat rastplatser.
– Guppen på Fädriften är alldeles för höga och det händer att husvagnarna slår i och fördärvas, säger Bertil Möller, ordförande i Motormännen i Östra Skåne och får medhåll av Karl-Axel Henriksson, som inenterat rastplatser.Foto: 

– Ta Fädriften i Åhus som exempel. Husvagnsägare får krypa över de tio hinder, som för övrigt är olika höga. Vissa vagnar slår också i stödhjul eller bakdel. Den nya vägsträckningen över Vannebergavägen-Täppetleden är inget alternativ för husvagnar. Det har fått tilll följd att problemen nu istället flyttat över till Stubbagatan och Paradisvägen utan fartsänkning, säger Bertil Möller, ordförande för Motormännen Östra Skåne. Nu kräver hans organisation att Kristianstads kommun tänker över situationen, tar itu med problemen och åtgärdar dem ganska omgående.

Inför sommaren 2000 gjordes Fädriften i Åhus om från en smal till en bred väg med trafik till badstranden (Täppetstranden), Åhus camping, skjutfältsparkeringen (cirka 400 bilplatser för badande), Åhus Strand konferens-och badhotell och simbassängen vid Åhus Strand. Fädriften som var smal breddades, cykel- och gångbana iordningställdes vid sidan av körbanan på norra sidan. Allt detta för att säkerställa för de oskyddade trafikanterna.

Annons

– Tyvärr fördärvade man en utmärkt matarväg, genom att lägga fem farthinder (tio gupp) och dessutom busshållsplatser på farthindren med bussarna stannande ute på körbanan som hindrar trafiken. Vad har detta inneburet i sommar för trafiken?

– Jo, säger Bertil Möller, långa köer har bildats då bussarna har stannat för att ta upp eller släppa av passagerare. Dessutom är guppen blivit så höga att bilar med husvagnar måste bringa ner hastigheten till nästan stillastående. Detta är inte bra för miljön. Jag vet att bilförare som kört med bil och släp inte kan köra på Fädriften då släpvagnens stödhjul slår i trots att det är upphissat så långt det går.

Lars Nyström trafikingenjör på C4 Teknik slår tillbaka:

– Mätningar som gjordes fram till ombyggnaden visade att Fädriften hade den högsta snitthastigheten jämfört med andra ställen i kommunen. Den låg exempelvis tio kilometer i timmen högre än på Stubbagatan. När sedan Fädriften byggdes om föll det ju sig naturligt att trafiken flyttade över till Stubbagatan som är den naturliga vägen till havet.

M-ordförande tycker inte att kommunen vann något med denna ändring.

– En stor del av av trafiken flyttades istället till Kolonivägen och Stubbagatan samt även till andra småvägar i området. Stubbagatan saknade särskild cykelbana. Istället har man målat cykelbanor på båda sidor av körbanan med tvärställda streck. Trafiken flyttades alltså från en som jag ser det säker och mycket fin trafikled för både bilister och oskyddade trafikanter till den betydligt farligare Stubbagatan som inte har separerade körbanor. Bussarna stannar på Stubbagatan intill gångbanekanten (alltså på gång- och cykelbanan) vilket får till följd att en cyklist antingen får stanna bakom bussen eller köra om bussen ut i körbanan med allt vad detta innebär i fara. Bilar parkerar på gång-och cykelbanan dagligen vilket innebär samma problem som ovan nämnts. Boende utmed Stubbagatan har nu vänt sig till kommunen och frågat kommunen vad de skall göra åt fortkörarna och trafiken på gatan. En del har uttryckt önskemål om att ett antal gupp skall uppföras så att hastigheten minskar.

– Som pricken över i:et har bussarnas ändhållplats placerats på ytterligare en puckel på Kolonivägen mitt för Åhus Strand. Det har medfört kaos, milt sagt. Jag anser att denna planering beror på bristen på övervakning av trafiken - en form av konstgjord andning - så kommunen kan säga, titta vad vi gjort för säkerheten, avslutar Bertil Möller.

Lars Åström

044–18 55 00

lars.astrom@kristianstadsbladet.se

Åhus
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons