Motståndarna trappar upp kampen

Motståndarna till C4 Shopping trappar upp kampen. Handlare och fastighetsägare har anställt fotografen Hans Krohn till att samordna namninsamlingen för en folkomröstning.
Kristianstad • Publicerad 27 mars 2013
Handlarna Martin Nilsson och Mats Kvist i senaste numret av branschtidningen Market.
Handlarna Martin Nilsson och Mats Kvist i senaste numret av branschtidningen Market.Foto: 
Samordnare. Hans Krohn har anställts som samordnare av namninsamlingskampanjen mot ett köpcentrum i Hammar. Han mobiliserar motståndare bland annat via Facebookgruppen ”Stoppa C4 Shopping”.
Samordnare. Hans Krohn har anställts som samordnare av namninsamlingskampanjen mot ett köpcentrum i Hammar. Han mobiliserar motståndare bland annat via Facebookgruppen ”Stoppa C4 Shopping”.Foto: Tommy Svensson

Samordningen är något som Hans Krohn själv tryckt på för, efter att ha medverkat i kampanjen som medlem i Nätverk Kristianstad.

– Det var ett väldigt drag i början. Men nu har det stannat av och då krävs det samordning för att ihop fler namn, säger Hans Krohn.

Målet är att till 1 juni få ihop de cirka 6 000 namnunderskrifter som krävs för att kommunfullmäktige ska tvingas pröva frågan om folkomröstning. Hur många namn som samlats in hittills vill Hans Krohn inte gå in på. Han säger bara att kampanjen är ”i hamn”, men strävar efter mer.

Vem som betalar hans lön vill Krohn inte säga, bara att det är ”några handlare och Fastighetsägarföreningen i Kristianstad, där Åke Lind är ordförande”.

Men det förnekar Åke Lind:

– Jag vet inte var han fått det ifrån.

Olika roller

Oklara svar får också den som försöker kartlägga vilka som egentligen ligger bakom folkomröstningskravet. Annonser, utskick och affischer undertecknas ”Handlare, fastighetsägare och Nätverk Kristianstad”.

Mats Kvist (Cenino, Ekbergs med flera) medger utan omsvep att han deltar i kampanjen, även med finansiering.

– Jag värnar den levande stadskärnan. Faller den så finns det ingen anledning att åka till Kristianstad i framtiden, säger han.

Även Tomas Ekberg (JC och Brothers) stöder kampanjen. Enligt honom gör de flesta handlarna i staden det, liksom Handelsföreningen.

– Det är ju därför man har en förening, säger han.

Men det tillbakavisas av Handelsföreningens ordförande Martin Nilsson. Organisationen som sådan står inte bakom kravet.

”Obesvarade frågor”

Däremot medger Martin Nilsson att han personligen stöder kravet på folkomröstning. Som enskild handlare medverkade han nyligen också i en artikel i branschtidningen Market (se faksimil).

Du är inte rädd att dina roller blandas samman?

– Det är en tolkningsfråga. Men skulle det här innebära att jag inte får driva frågor som egenföretagare, så ställer jag min plats till förfogande, svarar han.

Fastighetsägarföreningens Åke Lind säger att inte heller hans organisation står bakom kravet.

– Det är upp till varje enskild fastighetsägare att avgöra.

Vd Peter Thulin bekräftar att Byggnads AB Bröderna Persson är en av fastighetsägarna som stöder kampanjen.

– Vi är med och finansierar till viss del. Men vi är med och bidrar till mycket annat också, påpekar han.

Peter Thulin betonar att det inte är en folkomröstning om C4 Shopping som avses, utan om detaljplanen.

Varför är frågan viktig för er?

– Dels finns det mycket obesvarat i detaljplanen, dels innebär Östra Centrum och C4 Shopping att butiksytan i Kristianstad ökar från 27 500 kvadratmeter till 85 000 på bara några år. Jag tror inte att det är en lösning som gynnar någon.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Matti Stenrosen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.