Mottagningar på CSK byggs om

Nästa år byggs bröstcentrum och onkologiska mottagningen på CSK om för 14,7 miljoner kronor.
Kristianstad • Publicerad 24 augusti 2010

Vårdproduktionsberedningen tar ställning i frågan på fredag.

Som ett av Skånes fyra bröstcentrum ska CSK betjäna Kristianstad, Hässleholm, Simrishamn och Ystad.

Ett avtal med Skånes onkologiska klinik gör också att sjukhuset ska ta utökat ansvar för behandling av flera tumörformer.

Det senare betyder att onkologkonsult behöver vara på plats för att kunna behandla med cytostatika alla veckans dagar. Sjukhuset får också en forskningssjuksköterska.

Utvecklingen av bröstcentrum och tumörbehandlingscentrum vid CSK sker i samråd med Carsten Rose, som är divisionschef på Skånes universitetssjukhus.

Ett bröstcentrum ska få lokaler på plan två i CSK:s huvudbyggnad, och ha förbindelse med cytostatikabehandlingen i våningen nedanför, med trappa emellan. Ombyggnaden ger 18 behandlingsplatser i stället för 15, som i dag.

Nuvarande cytostatikamottagningen är utdömd lokalmässigt ur både arbetsmiljösynpunkt och när det gäller patientsekretess.

Vissa patienter, exempelvis med prostatacancer hänvisas i dag till Skånes universitetssjukhus, men kommer på sikt att kunna behandlas i Kristianstad, liksom patienter med bröstcancer, ändtarmscancer och lungcancer.

De tumörformer som är mindre vanliga centraliseras till sjukhusen i Lund och Malmö.

Gunilla Ingels
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.