Museijärnvägarna hotas

Transportstyrelsen har fått i uppdrag att finansiera sin verksamhet med höjda avgifter. Nu jäser ilskan bland landets tågentusiaster som befarar att landets museijärnvägar får läggas ned.
Kristianstad • Publicerad 6 augusti 2010

– Förslaget om höjda avgifter skulle innebära en enorm kostnadsökning för oss. Vi snackar om hundratusentals kronor om året. Det finns inte en chans att en ideell förening klarar sådana kostnader. Ett bra år har vi intäkter på 100 000, säger Mikael Andersson, ordförande i museiföreningen Östra Skånes järnvägar.

Den 3 juni i år beslutade regeringen att Transportstyrelsen från och med nästa år ska finansiera den största delen av sin verksamhet med hjälp av avgifter för kontroller och tillstånd. Transportstyrelsen har lagt ett förslag som reglerar hur dessa avgifter ska fördelas.

För museijärnvägarna innebär förslaget ökade kostnader för tillsynsavgifter för bland annat banan, personal och vagnstatus. Det kommer också att krävas en registreringsavgift för alla fordon. Eva-Mari Löfqvist på Transportstyrelsen vill dock tona ned föreningarnas oro.

– Det har aldrig varit vår avsikt att skada verksamheter. Vi håller på med en konsekvensutredning och ska beakta de synpunkter som kommer in. Det här är bara ett förslag och nu får vi jobba vidare med det, förklarar hon.

Mikael Andersson hoppas att förslaget aldrig blir verklighet.

– Jag hoppas att de tar sitt förnuft till fånga och arbetar om förslaget. Vi ska protestera tillsammans med andra intresseföreningar och enligt vad jag har hört så är inte sista ordet sagt i den här frågan. Själv är han ganska trött på nya kostnader och arbetsuppgifter som tar fokus från det som medlemmarna egentligen vill ägna sig åt.

– De senaste åren har det blivit allt krångligare att driva järnvägen. Vi behandlas som en vinstdrivande verksamhet även om vi är en ideell förening. Man märker också att det är svårare att få medlemmar att ställa upp. Man vill inte ägna sig åt pappersarbete på sin fritid. För mycket tid och kraft tas från det vi egentligen vill hålla på med, det vill säga att renovera och köra våra fordon.

Fotnot: Den 3 juni beslutade regeringen att Transportstyrelsens verksamhet i huvudsak ska finansieras med hjälp av avgifter.

Den 1 juli redovisade Transportstryrelsen sina förslag på höjda avgifter. Den 1 januari 2011 träder avgifterna i kraft.

Emilia Söelund044-18 56 33emilia.soelund@kristianstadsbladet.se
Emilia Söelund
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.