Musik bara för Kulturkvarteret

Ett musikstycke som bara kan höras just på den platsen, bara i hörlurar och bara under sex månader. På tisdagen invigdes en platsspecifik komposition på Kulturkvarteret.
Kristianstad • Publicerad 3 september 2014
Livs levande musik av Carolin Leander och Bo Håkansson. Efter konserten kunde åhörarna ta på sig hörlurar och gå runt i Kulturkvarteret för att lyssna vidare till musik av Leander.
Livs levande musik av Carolin Leander och Bo Håkansson. Efter konserten kunde åhörarna ta på sig hörlurar och gå runt i Kulturkvarteret för att lyssna vidare till musik av Leander.Foto: Foto: Marcus Haraldsson

Åhörarna som i tisdags tog sig till Kulturkvarteret under den pågående invigningsveckan fick vara med om en speciell musikhändelse.

Inte bara den halvtimmeslånga konserten med kompositören, pianisten och sångerskan Caroline Leander och marimbaspelaren Bo Håkansson, utan också musik skriven av Caroline Leander, som fanns i hela Kulturkvarteret på spridda platser.

Med en viss app (som ännu inte har godkänts av App store, men som finns i demoversion) i sin smartphone och med hörlurar kan man röra sig runt i det nybyggda Kulturkvarteret och höra olika delar av ett musikstycke beroende på var man befinner sig.

Musikverket har fått namnen ”Penelope – en miniatyrodyssé runt Kulturkvarteret”.

– Förutom att musiken är skriven för platsen måste åhöraren befinna sig här och gå runt för att lyssna, förklarade Caroline Leander i samband med invigningen.

– Musiken är bara tillgänglig här i sex månader framöver. Man kan inte ladda ner eller lyssna på den någon annanstans och den distribueras via gps, sa Ulrika Lind, projektledare för digitala scener inom Musik i Syd.

Hon berättade att Caroline Leanders verk är en av tre så kallade platsspecifika kompositioner runtom i Skåne, som har beställts av Musik i syd.

– Cennet Jönsson har skrivit ett verk för Stortorget i Ystad, Peter Lång ett verk för Lundagård och så Caroline Leanders verk för Kulturkvarteret.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Marcus Haraldsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.