Musik i sommarkväll

Musik i sommarkväll i Åhus kyrka lockar en trogen publik. I går kväll bjöds på allmogens musik från barocken och omkring 180 personer hade sökt sig till konserten.
Kristianstad • Publicerad 25 juli 2002

De tre musikerna Agnethe Christensen, Miriam Andersén och Poul Höxbro i gruppen Alba fängslade åhörarna med spel på medeltida instrument och sång därtill. Musiken var hämtad från England, Sverige, Norge, Danmark och Estland. I tid sträckte den sig från mitten av 1600-talet, men hade rötter långt ner på medeltiden. Programmet innehöll både vemod och dansanta rytmer. Trots det åldriga ursprunget kunde man känna igen rytmer och tonspråk från den nutida folkmusiken. Namnet Alba vill gruppen ska stå för ”det ljusa”. Ursprungligen är det en medeltida sångform, en gryningssång.

Förutom de musikaliska minnena fick konsertbesökarna en utförlig presentation av den medeltida musiken och dess instrument med sig hem att läsa.

lena.timelin@kristianstadsbladet.se

Av Lena Timelin 044 - 18 55 12
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.