Annons

Myndigheten överöst med ansökningar

Vid årsskiftet infördes lagen om registerkontroll. Hädanefter ska all personal inom skola, förskola och barnomsorg lämna in ett utdrag från rikspolisstyrelsens register i Kiruna innan de anställs.
Kristianstad • Publicerad 16 januari 2001

Lagen gäller så väl lärare som lokalvårdare, vaktmästare och kökspersonal. Den syftar till att hindra personer som tidigare dömts för sexualbrott och andra grova brott att arbeta med barn. Innan en anställning kommer på tal måste den som söker jobbet bevisa att han eller hon inte tillhör den kategorin. Sedan lagen trädde i kraft har rikspolisstyrelsen fått 5 500 ansökningar om registerutdrag.

– Vi har skickat iväg 3 500 av dem. Jag räknar med att vi hinner skicka iväg 1 500 under tisdagen, säger Gunilla Elenius på rikspolisstyrelsen i Kiruna. Två personer arbetar heltid med att dra ut de efterfrågade uppgifterna. Rikspolisstyrelsen garanterar att alla ska ha svar inom en vecka.

Annons

För att kunna hålla vad man lovat, har registerenheten kallat in extrapersonal som hjälpt till sedan den stora anstormningen när skolorna startade i förra veckan.

– Vi hade inte alls väntat oss att få så här många ansökningar på en gång, säger Gunilla Elenius.

På lite sikt räknar rikspolisstyrelsen med skicka ut 27 500 registerutdrag om året.

malin.ullman

@kristianstadsbladet.se

Av Malin Ullman 044-18 56 13
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons