Annons

Mytomspunna bilar ställs ut

James Bond har kört flera, prins Charles har en modell uppkallad efter sig, Mr. Bean tävlar i dom och Elton John sålde nyligen två av sina. De handlar om det berömda engelska bilmärket Aston Martin, en exklusiv bil med mycket historik från världens tävlingsbanor men också bilar som glädjer en sportvagnsintresserad ägare och förare.
Kristianstad • Publicerad 11 augusti 2001

Nästa vecka kan skåningar man kanske framför allt Kristianstadsbor njuta av ett stort antal av det exklusiva bilmärket. För under nästa vecka har den svenska Aston Martin-klubben bjudit in till en internationell träff i Kristianstad med Bäckaskog som central punkt. Trots att Sverige ligger långt iväg för många länder i Europa, som är det dock utlandsägda bilar som alldeles överväldigande dominerar listan över anmälda fordon till träffen. – Vi har i dag omkring 60 fordon, som kommer till träffen i Kristianstad, säger Håkan Björkman, en av de som jobbat med detta internationella möte i Kristianstad. Och det är glädjande, att också många med riktigt gamla fordon kommer hit. Evenemanget, som startar på tisdagen den 14 augusti med ankomst till Bäckaskog, där alla deltagarna ska bo, pågår sedan till och med fredagen. Under de dagarna ska deltagarna få se mycket av Skåne, och de ska också hinna med besök på Kristianstads egen gamla tävlingsbana, Råbelöfsbanan, och Knutstorpsbanan. Tisdagen är avsatt för körning till Knutstorp. På torsdagen är det Kristianstadsbornas stora chans att se rariteterna. – Då gör vi en utställning på Stora Torg, berättar Håkan Björkman vidare. Kvart i tio blir det musik på torget, och klockan 10 ställer vi upp fordonen. – Kong Christian IV berättar om sin stad och dessutom kommer dagens ”kung” kommunalrådet Bo Kristiansson och berättar om dagens Kristianstad. Under en concours på torget röstar ägarna fram Bästa bil. – Efter utställningen på Stora Torg kör vi i kortege med poliseskort till Råbelöfsbanan, där vi kör ett varv. Därefter kör vi enskilt till Kronoskogen i Åhus för lunch. På fredagen gör hela sällskapet en tur på Österlen, och efter återkomsten till Bäckaskog blir det stor middag med prisutdelning och dans. XL Big Band underhåller. – Det är mycket roligt, säger Håkan Björkman vidare, att vi fått så stort intresse från utlandet att komma hit. Vi har deltagare som för egen maskin kör från Frankrike, Österrike, England, Schweiz, Holland, Luxemburg samt Finland och Danmark. – En deltagare från Frankrike kör från Paris, tar tåget under kanalen till England, ansluter där till engelska deltagare, tar färjan till Hamburg, där sällskapet tas om hand av tyska deltagare innan de kör till Kristianstad! Aston Martin började tillverkas redan 1915, och i dag ägs märket av Ford-koncernen. bertil.olsson@home.se

Av Bertil Olsson 044-12 70 70
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons