Närbutikernas död drabbar äldre

Allt fler närbutiker i centrala Kristianstad försvinner. Som Kristianstadsbladet tidigare har berättat kan Konsumbutiken på Götgatan bli nästa butik i ordningen. Och enligt stadsarkitekt Tomas Theander är närbutikerna på utdöende.
Kristianstad • Publicerad 3 maj 2003
Annalisa Tuvesson vill ha sin närbutik kvar. Hon står utanför konsum på Götgatan – den senaste i raden av nedläggningshotade närbutiker. Bild: Lasse Ottosson
Annalisa Tuvesson vill ha sin närbutik kvar. Hon står utanför konsum på Götgatan – den senaste i raden av nedläggningshotade närbutiker. Bild: Lasse OttossonFoto: 

224 personer har skrivit på den protestlista som ligger inne i butiken på Götgatan. Annalisa Tuvesson är en av dem. Hon är 84 år och bor liksom många äldre i området. Det är de som drabbas värst när dagligvarubutikerna i stadskärnan försvinner.

Om butiken på Götgatan läggs ner måste Annalisa Tuvesson ta sig antingen till Domus eller till Konsum Sommarlust för att handla mat. Det innebär en betydligt längre promenad med käppen och dragkärran. Men för henne fyller närbutiken även andra behov.

– Man kommer ner för att prata lite och träffa folk, säger hon. Vi är många gamla som klarar våra inköp själva tack vare den här butiken.

Enligt butikschefen Ingrid Andersson har butiken cirka 500 kunder om dagen. De måste, om butiken läggs ner, söka sig någon annanstans för att handla mat.

Närbutikernas försvinnande från stadskärnan drabbar framförallt de äldre och när butikerna läggs ner kan de tvingas åka färdtjänst för att handla mat. Något som kostar pengar för kommunen. Enigt stadsarkitekt Tomas Theander har nedläggningen av närbutiker pågått i minst 30 år. Han ser att det framförallt drabbar de grupper i samhället som inte har tillgång till bil, det vill säga unga och de äldre.

Framtidens livsmedelsbutiker kommer att finnas på stadsdelsnivå. Det finmaskiga nät med många närbutiker är på väg att försvinna, förklarar han. I stället är det lågprisbutiker av mellanstorlek som står för nyetableringarna. Tomas Theander nämner också bensinstationernas nya funktion.

– Många bensinmackar har utvecklats till fullfjädrade matbutiker. Och det kommer vi att se mer av. Håkan Karlsson är förste mark- och etableringsingenjör på kommunen. Han ger en liknande beskrivning.

– Det är framförallt lågprisbutikerna som står för nyetableringarna i kommunen, säger han.

Och enligt honom finns det inget intresse av att etablera närbutiker eller stormarknader.

– Om antalet butiker blir färre blir avståndet till butiken självklart längre. Men kommunen har inte någon möjlighet att styra det.

Han berättar att enligt kommunstyrelsens direktiv får inte konkurrensen begränsas till förmån för mindre butiker.

– Jag vill inte tänka på vad jag ska göra om den här butiken lägger ner, säger Annalisa Tuvesson. Det får helt enkelt inte hända. Den lilla människan ska väl inte bara kunna bli överkörd av KBK?

Hon menar att hon som medlem i konsumentföreningen borde kunna få gehör för sina åsikter. Ulf Lindström är vd för Kristianstad-Blekinge konsumentförening.

– Förutsättningarna är inte förändrade. Enligt Arbetsmiljöverket är lokalerna inte ändamålsenliga.

Det innebär att butiken inte kan leva vidare i dagens regi. Antingen måste butiken byggas ut eller så kommer den att läggas ner. Att bygga en helt ny butik på Götgatan är inte aktuellt.

Ulf Lindström beklagar utvecklingen med att närbutikerna försvinner från stadskärnan men menar att det är kommunens ansvar, inte deras.

– Kommunen verkar inte direkt för närbutikernas överlevnad genom att främja etableringen av stormarknader. Varenda etablering av en stor butik, påverkar den lilla.

Dessutom menar han att de krav som myndigheterna ställer är oförenliga med driften av närbutiker.

Fotnot. 6 maj fattar konsumentföreningens styrelse beslut om framtiden för konsumbutiken på Götgatan.

Hanna Göransson

044-18 55 69

hanna.goransson@kristianstadsbladet.se

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.